Gyerek

2 zöldséges finomság a legkisebbeknek

A zöldség nem éppen a gyerekek nagy kedvence, éppen ezért az anyukáknak mindig valami kreatív megoldáson kell gondolkodniuk, hogy kicsinyük étrendjébe építsék valahogyan ezen értékes alapanyagokat. Ehhez adunk most egy kis segítséget.
2014. Szeptember 17.

A fasírt vagy a lepény remek választás lehet, ha zöldségeket kell elrejtenünk a gyerek szeme elől. Ráadásul könnyen elfér kicsiny kezükben, így akár játék közben is majszolgathatják. Nézzünk hát, két egészséges zöldséges finomságot, a legkisebbeknek kitalálva.

Karottás cukkinilepénykék

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy cukkini, megtisztítva és durvára reszelve

1 közepes sárgarépa, megtisztítva és finomra reszelve

fél vöröshagyma, megtisztítva és durvára reszelve

1 mokkáskanál só

1 nagy csipet őrölt fekete bors

5-6 evőkanál zabliszt

2 tojás

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 dl szűz olívaolaj

A cukkinit, a sárgarépát és a vöröshagymát megsózzuk, és megborsozzuk. Miután a zöldségek levet eresztettek, jól kinyomkodjuk, majd a zabliszttel, a felvert tojásokkal és a fokhagymával összekeverjük. A masszából nedves kézzel lepényeket formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és az olívaolajjal megkenjük. 190 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 170 °C) 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Brokkolis-karfiolos medálok

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

1 fehérhagyma

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 evőkanál vaj

25-25 dkg brokkoli és karfiol, mindkettő nagy darabokra vágva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 mokkáskanál só

1 mokkáskanál reszelt szerecsendió

2 tojás

20 dkg kecskesajt, lereszelve

2-3 evőkanál tejföl

A hagymát és a fokhagymát a vajon megfuttatjuk, majd a brokkolit és a karfiolt rádobjuk. Közepes lángon 5 percig pirítjuk, majd a petrezselyemmel, a sóval és a szerecsendióval megszórjuk, összeforgatjuk. Nagy tálba tesszük, és egy kicsit hűlni hagyjuk. Azután a felvert tojásokat, 15 deka reszelt sajtot és a tejfölt belekeverjük. 12-es osztású muffinformát kivajazunk, a masszát belekanalazzuk, és a tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kapcsolódó receptek:

  • Babareceptek: a gesztenyét még a válogatósok is szeretik
  • A legjobb céklás babareceptek
  • A legjobb szilvás babareceptek
  • Forrás: Ízek és Érzések