A fasírt vagy a lepény remek választás lehet, ha zöldségeket kell elrejtenünk a gyerek szeme elől. Ráadásul könnyen elfér kicsiny kezükben, így akár játék közben is majszolgathatják. Nézzünk hát, két egészséges zöldséges finomságot, a legkisebbeknek kitalálva.
Karottás cukkinilepénykék
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy cukkini, megtisztítva és durvára reszelve
1 közepes sárgarépa, megtisztítva és finomra reszelve
fél vöröshagyma, megtisztítva és durvára reszelve
1 mokkáskanál só
1 nagy csipet őrölt fekete bors
5-6 evőkanál zabliszt
2 tojás
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 dl szűz olívaolaj
A cukkinit, a sárgarépát és a vöröshagymát megsózzuk, és megborsozzuk. Miután a zöldségek levet eresztettek, jól kinyomkodjuk, majd a zabliszttel, a felvert tojásokkal és a fokhagymával összekeverjük. A masszából nedves kézzel lepényeket formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és az olívaolajjal megkenjük. 190 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 170 °C) 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Brokkolis-karfiolos medálok
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 fehérhagyma
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 evőkanál vaj
25-25 dkg brokkoli és karfiol, mindkettő nagy darabokra vágva
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
2 tojás
20 dkg kecskesajt, lereszelve
2-3 evőkanál tejföl
A hagymát és a fokhagymát a vajon megfuttatjuk, majd a brokkolit és a karfiolt rádobjuk. Közepes lángon 5 percig pirítjuk, majd a petrezselyemmel, a sóval és a szerecsendióval megszórjuk, összeforgatjuk. Nagy tálba tesszük, és egy kicsit hűlni hagyjuk. Azután a felvert tojásokat, 15 deka reszelt sajtot és a tejfölt belekeverjük. 12-es osztású muffinformát kivajazunk, a masszát belekanalazzuk, és a tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kapcsolódó receptek:
Forrás: Ízek és Érzések