Gyerek

4 ok is van, ami miatt érdemes beadatni az oltást a gyerekeknek – Interjú dr. Havasi Katalinnal

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az 5-11 éves gyerekek Pfizer vakcinával történő beoltását. Dr. Havasi Katalint, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét kérdeztük mellékhatásokról, biztonságról, hatásosságról.
2021. December 03.
Mit kell tudni a gyerekek koronavírus oltásáról? (fotó: Getty Images)

Miért ajánlott beoltani az 5-11 éves korosztályt, amikor azt halljuk, hogy tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget?

Négy fő dolog van, amiért mindenképpen érdemes. Az első, hogy igaz, hogy a gyerekeknél általában enyhe lefolyású a betegség, de a korábbi hullámokhoz képest több gyerek kerül kórházba, több olyan gyerek van, akinek súlyosabb lefolyású a betegsége és a gyerekek között is előfordul, hogy intenzív osztályra kerülnek, akár lélegeztetőgépre.

Azok, akik enyhe lefolyással megúszták a betegséget, ők sem lehetnek nyugodtak és ez a második ok, amiért érdemes beadatni az oltást. Nagyon ritkán, de néhány héttel az akkut fertőzés után előfordulhat a sokszervi gyulladás, a MIS-C. Ekkor nagyon súlyos gyulladás jelenik meg a különböző szervekben. Ez lehet bélgyulladás, csillapíthatatlan hasmenés, vesegyulladás, szívizomgyulladás, idegrendszeri tünetek, és sorolhatnám tovább. Ez az enyhe lefolyású megbetegedések után is előfordulhat, nem csak a súlyos lefolyásúak után.

A harmadik ok, hogy gyerekeknél is előfordul a hosszú Covid- vagy más néven long-Covid szindróma. Elsőre nem tűnnek túl súlyosnak a tüneteket, de a mindennapi életüket nehezíti meg, amikor egy korábban teljesen egészséges gyereknek tanulási nehézsége lesz, kóros fáradékonysága jelentkezik vagy alvászavara. Ezek mind a koronavírus hatásai lehetnek, amelyek megnehezítik a gyerekek mindennapi életét és megelőzhetők a védőoltással.

A negyedik ok pedig, hogy a beoltott gyermek nemcsak kevésbé betegszik meg, de kevésbé is terjeszti a koronavírust. Ha szeretnénk ettől a rémálomtól megszabadulni, akkor ahhoz szükséges a nyájimmunitás. Amíg a lakosság átoltottsága nem ér el egy bizonyos szintet, addig ez a vírus mindig továbbadódik és minél többször adódik át, annál többször fog mutálódni, az új variánsok egyre gyorsabban terjednek és egyre nagyobb átoltottság lesz szükséges ahhoz, hogy megállítsuk.

Azoknak a gyerekeknél is ajánlott az oltás, akik igazoltan átestek a fertőzésen?

Az eddigi tudásunk szerint a fertőzés után néhány hónappal elkezd csökkenni a védettség, fél év után pedig nagyon sokaknál egyáltalán nem mutatható ki védettség. Így a védettség közel sem annyira tartós, mint a védőoltás után.

Ugyanazt az oltást kapják a gyerekek is, mint a felnőttek?

Pfizert fognak kapni a gyerekek, ugyanazt az oltóanyagot, de más dózisban.

A gyerekek is két oltást fognak kapni?

Úgy tűnik most, hogy két oltás elegendő lesz, hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy megtudjuk, hogy számukra szükséges lesz-e harmadik oltás, és ha igen, mikor. 

Biztonságos-e az oltás gyerekeknek? Gyakran hangzik el kommentekben, hogy ki az a szülő, aki engedi, hogy kísérletezzenek a gyerekén?

Az igazi emberkísérlet az, amikor egy ismeretlen vírus átveszi az irányítást egy gyermek (vagy egy felnőtt) szervezete fölött. Ez egy új vírus, olyan tüneteket okoz rövid- és hosszú távon, amelyeknek beláthatatlan következményei vannak. Egy dolgot biztosan tudunk, hogy a fertőzés átveszi az irányítást a sejt fölött, saját örökítőanyagát termelteti meg a sejtekkel, és, hogy ez a folyamat kinél mikor áll le, erről egészen pontos információink nincsenek. A másik, amit biztosan tudunk, hogy az oltóanyag nagyon rövid ideig, 3-4 napig marad a szervezetben, ezután kiürül.

Tehát nem jut be a sejtmagba.

Szó sincs róla, hogy bejutna a sejtmagba, hiszen egy messenger RNS-ről van szó. A sejt citoplazmájában indít el egy fehérjetermelést, ami kiváltja a szervezet ellenanyag- termelését. Az mRNS-nek nincs lehetősége bejutni a sejtmagba. Hírvivőként működik: nem kerül be semmilyen vírus, és semmilyen fertőző ágens a szervezetbe. Az mRNS önmaga nem is vírusrészecske, hanem egyetlen fehérje termelését indítja el, és erre válaszol a szervezetünk immunválasszal. Kétféle immunválasszal is: egy sejtes és egy ellenanyag-termelődéssel. Amikor megérkezik a valódi fertőzés, akkor a valódi vírust a már előre elkészített sejtes és ellenanyag immunválasz legyőzi. Többek között ez az oka annak, hogy nem örök életre szóló immunitást ad az oltás: a szervezet valameddig termel ellenanyagot a fehérje ellen, azonban egy idő után ez az ellenanyag-termelés lelassul.

Még egy érdekességet elmondanék. Vannak olyanok, akik ott vannak egy fertőzött közösségben és nem lesznek betegek, PCR-tesztjük is negatív. Kutatások folynak, hogy mi lehet ennek az oka. Azt találták, hogy ezeknek az embereknek annyira erős a sejtes immunitásuk, hogy amikor bekerül a fertőzés, olyan gyorsan elpusztítják, hogy nem tudnak elkezdeni szaporodni. Ez egy szerencsés genetikai adottság. Ez ráirányítja a figyelmet a sejtes immunválasz jelentőségére, tehát – most divat ellenanyagszintet méretni – nem az ellenanyag szint az egyetlen, ami meghatározza, hogy valaki megbetegszik-e.

Lehetnek-e az oltásnak mellékhatásai? Sokan tartanak attól, hogy befolyásolja-e a serdülést, a növekedést, meddőséget, szívizomgyulladást okoz…

A koronavírus elleni oltás mellékhatása gyermekeknél is nagyon hasonló ahhoz, mint a felnőtteknél: karfájás, gyengeség, rossz közérzet jelentkezhet, de ezek 2-3 napon belül elmúlnak

Sok millió beadott oltást követnek a kutatók, figyelik, hogy milyen panaszok, tünetek, mellékhatások vannak. Az 5-11 éves korosztályban sokkal kevesebb mellékhatást találtak. Szívizomgyulladással – ami a legijesztőbb valamennyi lehetséges mellékhatás közül -, ebben a korcsoportban egyáltalán nem találkoztak. Semmilyen tudományos alapja nincs annak, hogy az oltás meddőséget okozna vagy befolyásolná a serdülést.

Van-e oltást kizáró ok gyerekeknél?

Oltást kizáró okok ugyanazok, mint a felnőtteknél. Ha egy gyermeknek volt már súlyos anafilaxiás sokkja, akkor intézményi háttér javasolt az oltáshoz. Súlyos immunhiányos betegségben vagy olyan kezelést követően, amikor az immunrendszert legyengítik, mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal. Akut lázas betegség esetén nem adható be az oltás.

Ha egy gyerek most kapott kötelező vagy szezonális oltást vagy a közel jövőben fog, akkor beadható-e a koronavírus elleni oltás? Együtt beadható-e más oltással?

Az amerikai ajánlás most változott meg. Korábban két hetes várakozást javasoltak – nem mintha bármilyen kölcsönhatás lenne a többi védőoltással – most más védőoltásokkal történő együttes adását javasolják, sőt, azt javasolják, hogy egyszerre kapják meg a gyerekek a koronavírus elleni oltást az influenzaoltással.

Mi történik akkor, ha nem tudjuk, de épp fertőzött a gyerekünk és így oltják be? Végeztessünk-e ellenanyag tesztet az oltás előtt?

Semmi nem történik, ha már fertőzött a gyerek. Nem lesznek súlyosabbak az oltási reakciók. Nem szükséges PCR-tesztet vagy ellenanyagszint-vizsgálatot végeztetni.

Véd-e az oltás a legújabb, az omikron variáns ellen?

Nagyon sok kutatás folyik világszerte ezzel kapcsolatban, egyelőre egyértelműen nem foglalt állást sem a WHO, sem a szakma. Karikó Katalin úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg véd az oltás az omikron ellen is, illetve, ha az derülne ki, hogy nem teljes a védelem, akkor ez a technológia lehetőséget ad arra, hogy gyorsan változtassanak az oltóanyagon.