Gyerek

Már lehet regisztrálni a gyerekeket is oltásra

Mától megnyílt a regisztráció az 5-11 évesek koronavírus elleni oltásához. Pár nap múlva időpontfoglalásra is lesz lehetőség.
2021. December 08.
Már lehet regisztrálni a gyerekeket is oltásra (fotó: Getty Images)

Megnyílt ma a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltásához is – írja a 444.hu.

Most még csak regisztrálni lehet, az időpontfoglalásra majd pár nap múlva lesz lehetőség az eeszt.gov.hu-n. Az az emailcím nem jó, amivel a szülők korábban regisztráltak, másikat kell használni vagy újat csináltatni, több gyerek esetében mindegyik után külön-külön (Hivatalosan: A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni.) Az emailcímre nem érkezik visszajelzés, ha a regisztráció sikeres. Ha majd lehet jelentkezni az oltás időpontjára is, azt csak az érvényesen regisztrált szülők tehetik majd meg.

A gyerekeket kórházi oltópontokon (ide lehet majd időpontot foglalni nemsokára) vagy a házi gyermekorvosoknál oltják majd (itt majd érdemes konzultálni, de ehhez is kell a gyerekek regisztrációja). Egy ampullában 10 gyermek oltásához elég vakcina lesz, így a háziorvosoknak úgy kell megszervezniük az oltást, hogy ha kinyitják az ampullát, azt a 10 adagot be is kell adni.  Az 5-11 éves gyerekek beoltása december 15-étől kezdődik Pfizerrel. A vakcina hatóanyaga ugyanaz, mint a felnőtté, de az adagolása, és így a kiszerelése is más.

Az első ütemben 138 ezer adag vakcina érkezik, ennek a felét használják el, a másik felét elteszik a három héttel későbbi második adagra. Vagyis 69 ezer gyerek kaphatja majd meg az első ütemben az oltást, de érkeznek majd új szállítmányok. Ebben a korosztályban 646 ezer gyerek van.

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását az Európai Unióban.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk 58 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 39 százalékos.

Forrás: 444.hu