Gyerek

5 dolog, amit az óvodásoktól tanulhatsz

Ha valaki folyamatosan kapcsolatban áll egy gyerekkel, tudja, hogy igazi bölcsességeket lehet tőlük tanulni. A legfontosabb dolgok evidensek az óvoda falai között, és az életben is azok lennének. Tanulj tehát a kicsiktől!
2016. Augusztus 11.

Tanulj az óvodásoktól!

Vajon te alkalmazod az alábbi bölcsességeket? Itt az ideje, hogy önvizsgálatot tarts: te vajon betartod az alapszabályokat? Az alábbiakban az élet öt fontos leckéjét olvashatod el, melyet a gyerekek az óvodában tanulnak, de érdemes megjegyeznie a felnőtteknek is.

1. Szerezz új barátokat, de figyelj oda a régiekre is

Talán te is átéltél gyerekkorodban egy olyan ovis napot, amikor váratlanul máshová kellett ülnöd. Míg korábban egy kislány mellett ültél, most egy kisfiút találtál az asztalodnál. Eleinte biztosan kényelmetlen volt az új ülésrend, de aztán a nap végére egy új legjobb barátra tettél szert.

A változás nem mindig a legkényelmesebb dolog, de a személyiségfejlődés lényeges része. Felnőttként nincsenek mellettünk tanárok, akik kezünket fogva szelíden átsegítenek az ismeretlen körülményeken. Nekünk kell feltalálni magunkat, ha egy új helyzetben találjuk magunkat, pl. amikor egy új kollégával kell együttműködnünk, akivel előtte még soha nem beszéltünk.

2. Osztozz a zsírkrétán

Önző világban élünk, saját gondolatainkba zárkózva, néha már arra is nehéz emlékeztetünk magunkat, hogy a liftajtót illik megtartani másoknak.

Ha belesünk az óvoda egyik szobájába, sokkal kellemesebb világban találjunk magunkat, ahol a gyerekek ösztönösen megosztoznak a zsírkrétán, sőt, örülnek is, hogy együtt színezhetnek, mert az sokkal élvezetesebb. Ez felnőttkorban is nagyon hasznos lehet. Megosztani másokkal akár elemi tárgyakat, akár kedves szavakat vagy bókokat nagyon kifizetődő.

3. Tartsd be a játszóterezés szabályait

A munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása nagyon nehéz felnőttként. Szánj időt a pihenésre is, különben könnyen elfelejted, mekkora öröm is a játék. Néha kapcsold ki a laptopod és az okostelefonod, és tölts időt a szabadban. Ez arra tanít, amire a játszótéri szabályok: hogyan legyél türelmes, hogyan várd ki a sorod, ne bánts másokat, stb.

4. A délutáni szieszta íze

Néha mindenkinek szüksége van “újraindításra”. A hatévesekhez hasonlóan sok felnőtt sem veszi észre, hogy milyen hisztis és nyűgös. A stressz könnyen átveheti az irányítást az életünk felett. Ha kialvatlanok és túlhajszoltak vagyunk, akkor nehéz is a legjobb formánkat hozni. Relaxálj egy kicsit minden nap, dőlj hátra és élvezd a csendet egy kényelmes helyen – talán neked is csak ennyi hiányzik a napi rutinodból.

5. Tedd vissza a dolgokat oda, ahonnan elvetted őket

Ez magától értetődőnek tűnik, de a felnőttek egy része mégsem így cselekszik. Az óvodák egyik aranyszabálya: tiszteld a környezeted és pakolj el magad után. Ezt bizony minden felnőttnek követnie kellene. Hogy tudnád betartani ezt a szabályt? Hagyd jobb állapotban a helyet, mint ahogy találtad. Lehet ez a hely egy otthon vagy egy külső tér is, ezzel a szabállyal valóban élhetőbb hellyé lehetne tenni a világot.

A cikk forrása itt.

Ezek is érdekelhetnek: