Gyerek

5 dolog, amit tudnod kell a sebfertőtlenítésről

A sebfertőtlenítés a sebellátás folyamatának első, rendkívül fontos lépése. Íme öt fontos információ, amit mindenképpen tudnod kell a sebfertőtlenítéssel kapcsolatban.
2019. Március 13.
5 dolog, amit tudnod kell a sebfertőtlenítésről

1. Nem mindegy, meddig hagyod a bőrödön!

Általánosságban elmondható, hogy minimum egy percig kell a bőrön hagyni a sebfertőtlenítéshez használt szereket. A készítményekhez tartozó utasítás mindig tartalmazza a behatási időt, erről tájékozódjunk a használat előtt! A kívánt hatás elérése érdekében pedig mindig tartsuk be az erre vonatkozó utasítást!

2. Jódérzékeny vagy? Figyelj, mit használsz!

A sebfertőtlenítők többségének fő összetevője a jód. Mivel a jódérzékenyeknél a jód allergiás reakciót válthat ki, így esetükben olyan készítményt kell választani, amely jódmentes, és alacsony az allergiás reakció kialakulásának esélye.

A használati útmutatón mindig feltüntetik, hogy jódérzékeny embereknél alkalmazható-e a szer, ezért használat előtt erről mindenképp tájékozódjunk!

3. Hányszor kell fertőtleníteni a sebet?

A sebet szabályosan háromszor kell fertőtleníteni, de ezt a szennyeződés mértéke, illetve a seb típusa befolyásolhatja. Fontos, hogy mindig a sebszéltől kifelé fertőtlenítsünk!

4. Milyen hatóanyagú fertőtlenítőszerek vannak?

Kizárólag a bőr fertőtlenítésére használhatóak az antibakteriális hatóanyag alkoholos oldatai, így például a klórhexidin, ortofenil-fenol, benzalkónium-klorid. Nyílt sebbe soha ne használjunk alkohol tartalmú fertőtlenítőszert!

Sebfertőtlenítésre alkalmasak a jódtartalmú készítmények, amelyek elpusztítják a baktériumokat, gombákat, vírusokat; hátrányuk viszont, hogy elősegítik a hegképződést, és az ezzel kezelt sebek lassabban gyógyulnak. Ráadásul elszíneződést is okozhatnak és allergiás reakciókat is kiválthatnak.

A hidrogén-peroxid is jól használható antibakteriális szer. Súlyos sebekre, fekélyekre 6%-os oldatát használják, kisebb sebekre pedig 1-2%-os oldatát. Hátránya, hogy elősegíti a hegképződést, lassítja a sebgyógyulást, és károsíthatja a bőrt, irritációt, bőrgyulladást okozva. Emiatt nem tekinthető korszerűnek a sebellátásban.

Az ideális sebfertőtlenítő szer rövid hatóidejű és megbízható (széles spektrumú), stabil és hosszú ideig hat. Fontos szempont, hogy ne legyen roncsoló hatású, ne csípjen, lehetőleg ne legyen büdös, és foltot se hagyjon. A korszerű fertőtlenítőszerek könnyen alkalmazhatóak, és gyerekek, kismamák, szoptatós anyák is használhatják.

Manapság már nagyon jó termékek állnak rendelkezésre, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Fontos, hogy csak olyan speciális fertőtlenítőszert alkalmazzunk, ami patikákban kapható, ellenőrzött termék, és nyílt seben is lehet használni.

5. Vedd komolyan!

Még ha egy kis sérülésről, sebről van szó, nagyon fontos, hogy a seb ellátását vegyük komolyan. Szerveztünk első védelmi vonala a bőrünk, ezért, ha ez megsérül, cselekednünk kell!

Ez azért fontos, mert már a bőrünkön is számtalan kórokozó található, amely ha a véráramba kerül egy sebzés kapcsán, könnyen megbetegedést okozhat. A seb ilyenkor olyan, mint egy kapu, ami utat nyit a szervezet felé, a kórokozók pedig a véráramba jutva komoly veszélyt jelenthetnek, akár a szerveink károsodását is okozhatják.

A sebellátás többlépcsős folyamat, amelynek az első lépése tehát a fertőtlenítés, az esetlegesen bejutó kórokozók elleni védelem, a csíraszám minimálisra csökkentése.

Szerencsére ma már olyan sebfertőtlenítő szert is választhatunk, amely gyorsítja, elősegíti a sebgyógyulást, és hosszútávú védelmet nyújt a kórokozók ellen is.

A fertőtlenítést követően ne feledkezzünk meg a seb védelméről sem! A kötszer egyrészt felszívja a vért és a sebváladékot, másrészt megvédi a sebet a kórokozóktól és a szennyeződésektől is.

A cikk elkészítésében Sebők Erika, ápolónő nyújtott szakmai segítséget.

Kapcsolódó cikkeink sebkezelés témában: