Gyerek

Hüvelygyulladás gyermekkorban: így kezeld!

A nemi szerveket érintő betegségek a kislányoknál is okozhatnak gondot. Ilyenkor azonban nem a felnőtteknek javasolt készítményekre lesz szükségünk, hogy orvosoljuk az intim problémákat.
2017. Július 07.

A kislányokat érintő igen gyakori nőgyógyászati probléma a vulvovaginitis, ami a külső nemi szervek valamint a hüvely együttes gyulladását jelenti. Kialakulásának hátterében számtalan, sokszor nehezen kideríthető ok áll: bakteriális és gombás fertőzések, a nedves környezet, nem megfelelő ruházat, elégtelen higiénés gyakorlat, kozmetikai készítmények (pl. popsitörlő, babaápolási termékek) vagy valamilyen idegen test (gyermekeknél jellemzően valamilyen apró játék) hüvelybe kerülése is lehet a kiváltó ok.

Felső légúti hurut miatt antibiotikum-kúra is kiválthatja a vulvovaginitist, illetve húgyúti fertőzéshez társulva is kialakulhat sajnos. Gyermekek esetében gondolni kell arra is, hogy sokszor cérnagiliszta okozza az idült hüvelygyulladást. A szülő ilyenkor arra lesz figyelmes, hogy a kis-és nagyajkak duzzadtabbak lesznek, a vulván gyulladásos vörös folt jelenik meg, ami erősen viszket, ezért vakarásnyomok is megjelennek ezen a területen. A vulvovaginitishez társulhat hüvelyi folyás, ami felmaródást okoz a szeméremajkakon és a gát környékén.

Mi a teendő?

Semmiképpen ne kísérletezzünk “jól bevált” házi módszerekkel, és felnőtteknek szánt készítményekkel! A gyermekorvost mindenképpen fel kell keresni, aki szükség szerint szakorvoshoz (bőrgyógyász, nőgyógyász) irányít bennünket a problémával. Az orvos a pontos okokat felderítve rendeli el a gyermek számára szükséges terápiát. A legtöbb esetben helyi készítmények alkalmazása jön szóba (antibakteriális vagy gombaellenes krémek, gélek), de ülőfürdőre és életmódbeli változásokra is szükség lehet. A szeméremtest gyulladásakor a naponta többször elvégzett fertőtlenítés valamint hámosító krémek használata jöhet szóba.

Kerülni kell a nemi szervet irritáló ruházat viselését (szoros nadrág, nem jól szellőző alsónemű), és nagy gondot kell fordítani a megfelelő higiénés gyakorlatra. Kislányok esetében a wc papír helyes használata kiemelten fontos, de az irritációt okozó tusfürdők és tisztálkodáshoz használt készítmények mellőzése is szóba jöhet. Fontos, hogy a gyermek ne használjon a szülőkkel közös fürdővizet, törölközőt! Mivel a gyermekek hormonszintje különbözik a felnőttekétől, ezért hüvelyflórájuk fogékonyabb lehet bakteriális fertőzésekre. Legtöbbször ez okozza magát a hüvelyi folyást is. Ennek orvoslására szóba jöhet célozott antibiotikus kezelés is.

Kapcsolódó cikkeink: