Gyerek

Hogyan állítsuk el a vérzést?

Vérzik! - állapítja meg a gyerek többnyire rémülten, ha megüti, lehorzsolja a térdét, könyökét, tenyerét vagy más testrészét. A vérző seb látványa sokszor a szülőt is megijeszti - még ha nem is mutatja ki ezt csemetéje előtt.
2017. Július 05.

A vérző térd látványát alighanem egyetlen szülő sem tudja elkerülni, hiszen természetes, hogy a gyerekek szaladgálnak, játszanak és néha elesnek. A vérzés gyakran még jobban megrémíti a kicsiket, hiszen azt már egészen korán megtanulják, hogy ez a jelenség a fájdalomhoz kapcsolódik, azt jelzi: valami baj történt. Bár a felnőttek edzettebbek, tapasztaltabbak e tekintetben is, de ha szemük fénye erősebben vérzik, az bizony megijesztheti a hozzátartozókat is. Ilyenkor ösztönösen azon igyekszik az ember, hogy mielőbb elállítsa a vérzést, majd megfelelően kezelhesse a sebet.

Magától eláll

Jó hír, hogy a hámsérülések esetében – amikor csupán a testfelület sérül meg – a vérzés magától eláll, csupán türelemmel ki kell várni, esetleg – ha szükséges – óvatosan felitatni, hogy ne kenje össze a gyermek ruháját, környezetét. Ha a játszótéren történik kisebb baleset, magunk is tapasztalhatjuk, hogy mire hazaérünk, már nem vérzik a seb, és megkezdhetjük az ellátását. Ilyen esetekben tehát nincs különleges teendő, az emberi szervezet teszi a dolgát. A gyerekeket érő vérző sérülések többsége szerencsére ilyen jellegű, és nem igényel különleges beavatkozást.

Az ütőeres vérzés – amit a vér élénk színe és a szívverés ritmusához igazodó, erős kifelé spriccelése jelez – ellenben nagyon veszélyes lehet, mivel a gyermek akár néhány perc alatt elvérezhet. (Ez egyébként a felnőttek esetében is így van.) A sérültet ilyenkor nyugalomba kell helyezni a vérző testrészt a szív síkja fölé emelve és – akár puszta kézzel – azonnal megkezdeni a vérzés csillapítását, majd nyomókötést rátenni. (A steril eszközök használatától ezúttal eltekinthetünk, ugyanis minden pillanat számít, a gyorsaság életet menthet.) A vérzés ilyen esetben – még a nyomókötés felhelyezése előtt – az érintett ér keresztmetszetének szűkítésével csökkenthető, ehhez az artériás nyomáspontokat kell elnyomni. Nem szabad egyszerűen megszorítani a vérző testrészt a vérzés felett! Ütőeres vérzés esetén mindenképpen kórházba kell szállítani a beteget, késlekedés nélkül hívjunk mentőt!

Nehezen észrevehető

A belső vérzés ugyancsak orvosi ellátást igényel. Nem könnyű észlelni, ráadásul elsősegélynyújtás keretében csillapítani sem tudjuk. Legyünk körültekintőek, ha a gyermek megütötte a felsőtestét, állapotának romlása, a mellkasi, illetve hasi fájdalom és érzékenység is utalhat belső vérzésre. Amennyiben felmerül a belső vérzés gyanúja, a további ellátásig a sérültet hanyatt kell fektetni, lábait megemelve. Mielőbb kérjük szakember segítségét!

Kapcsolódó cikkeink:

A seb elfertőződésének jelei

Megsérült a gyerek: mikor forduljunk orvoshoz?

Hogyan kell vigasztalni?

Beleragadhat a sebbe a kötszer?

Leragasszuk vagy szabadon gyógyuljon?

Sebtípusok és kezelési módjuk gyermekeknél

Mi legyen a családi elsősegélydobozban?

Bevett sebkezelési módszerek, amit tilos alkalmazni

Hüvelygyulladás gyermekkorban: így kezeld!

A sebellátás alaplépései

Sebkezelés, regenerálódás szülés után