Gyerek

Beleragadhat a sebbe a kötszer?

A nyár hevében szerezhet gyakran szerezhet gyermekünk olyan sérülést, amelyeket a sebkezelést követően jobb bekötözni. Mit tehetünk, hogy ne ragadjon a sebbe a kötszer? S mi a teendő, ha ez mégis megtörtént?
2017. Július 07.

A jó idő, a nyár együtt jár a sebek, horzsolások, kisebb-nagyobb „bibik” gyógyítgatásával a kisgyermekes háztartásokban. A gyerekek több időt töltenek a szabad levegőn, többet szaladnak, másznak és esnek, a rövidebb ruhadarabokban pedig többször sérül meg a bőr, mint a hűvösebb évszakokban, amikor jóval több és vastagabb ruhatakaró védi a testfelületet. A nyár tehát a sebkezelések időszaka is.

Ha megfelelően kitisztítottuk és elláttuk a kisebb sérüléseket, akkor szükségessé válhat a sérülés bekötözése is. Felmerülhet azonban bennünk a kérdés, hogy nem ragad-e a sebbe a kötszer, és ha így járunk, akkor mi a teendő.

Kezeljük fertőtlenítővel a sebet!

Nos, jó hír, hogy ha mindent megfelelően csinálunk, akkor nem jellemző, hogy a kötszer beleragadjon a sebbe. Ennek a veszélye egyébként akkor áll fenn, ha a sérülés gennyesedik, hiszen a sebből szivárgó váladék révén tapadhat oda az anyag. Ennek elkerülése végett érdemes a sebet gondosan bekenni fertőtlenítővel – ezt egyébként is meg kell tennünk –, amely többek között azt is megakadályozza, hogy a kötszer beleragadjon a sebbe. Jó tehát, ha a házipatikánkban mindig található sebfertőtlenítő.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére mégis azt vesszük észre, hogy a kötszer hozzátapadt a sérüléshez, akkor szép óvatosan – minél kisebb fájdalmat okozva – húzzuk le róla. A műveletet megkönnyebbítheti, ha eltereljük a gyermek figyelmét: bevethetjük a kedvenc rajzfilmjét vagy zeneszámát, esetleg bármi mást, amiről tudjuk, hogy leköti pár percre. Ezután tanácsos újra kitisztítani és fertőtleníteni a sebet.

Kapcsolódó cikkek:

Leragasszuk vagy szabadon gyógyuljon?

A seb elfertőződésének jelei

Hogyan állítsuk el a vérzést?

Megsérült a gyerek: mikor forduljunk orvoshoz?

Hogyan kell vigasztalni?

Sebtípusok és kezelési módjuk gyermekeknél

Mi legyen a családi elsősegélydobozban?

Bevett sebkezelési módszerek, amit tilos alkalmazni

Hüvelygyulladás gyermekkorban: így kezeld!

A sebellátás alaplépései

Sebkezelés, regenerálódás szülés után