Gyerek

Megsérült a gyerek: mikor forduljunk orvoshoz?

Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor egy kisgyerek megsérül.
2017. Július 05.

A kisebb baleseteket követően a szülők, hozzátartozók is elsősegélyben részesíthetik a kicsit, de vannak olyan esetek, amikor mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Melyek ezek az esetek?

Aligha van olyan kisgyerek, aki – bármilyen körültekintő és nyugodt vérmérsékletű is – ne esne el időnként, vagy ne sérülne meg olykor-olykor. Legtöbbször apró horzsolásokat, zúzódásokat, nem túl nagy és mély sebeket kell ellátniuk a szülőknek vagy a gyermek felügyeletével megbízott családtagoknak, pedagógusoknak – ezekben az esetekben a házipatikánk segítségével mi magunk is gyorsan, egyszerűen segíthetünk. Minden apró karcolással természetesen felesleges orvoshoz vinni a gyermeket, de sajnos előfordulhatnak olyan komolyabb balesetek, amikor mindenképpen fel kell keresnünk orvost.

Árulkodó jelek

Ha a gyermek a fejét üti meg, akkor nem hagyhatjuk ki az orvosi vizsgálatot – már csak saját magunk megnyugtatása érdekében sem. Ilyenkor akkor is vigyük el a kicsit a rendelőbe vagy az ügyeletre, ha mi magunk nem látunk rajta külsérelmi nyomot, vagy nem észlelünk semmi szokatlant a viselkedésén.

Ha mély, illetve nagy kiterjedésű seb keletkezik, amelyet varrni kell, ugyancsak kérjük szakember segítségét. Amennyiben nem tudjuk megfelelően kitisztítani a sérülést, szintén bízzuk orvosra a seb megfelelő ellátását.

Mindig árulkodó jel, ha megváltozik a gyerek mozgása. Ha nem tudja mozgatni valamelyik testrészét, vagy rendellenesen mozog, akkor ugyancsak haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ugyanez érvényes akkor is, ha deformálódásról van szó.

Egyértelmű helyzetek

Ha levegővételkor szúródik a gyermek mellkasa, ne késlekedjünk, ebben az esetben is vigyük orvoshoz a kicsit. Ez a teendő akkor is, ha a hasát fájlalja, miután megütötte. Ezek a tünetek akár belső sérülésre is utalhatnak, amelyeket mindenképpen el kell látnia orvosnak. Vannak egyértelmű helyzetek: amennyiben a gyermek elveszíti az eszméletét – akár csak másodpercekre is –, azonnal kérjük szakember segítségét!

Bár a különféle esések, illetve egyéb balesetek gyakoribbak, miután a baba kisgyermekkorba lép – elkezd totyogni, futni, felmászni különböző dolgokra –, csecsemők esetében is előfordulhatnak balszerencsés esetek. A leggyakoribb, hogy a gyermek lefordul a pelenkázóról vagy az ágyról, esetleg kiesik az etetőszékből. Ha rögtön felsír, azt már jó jelnek tekinthetjük, de a biztonság kedvéért tanácsos orvoshoz vinni. Ha a baleset után – akár órákkal később is tapasztalhatjuk – bágyadt, esetleg hány, az agyrázkódásra utal, ne habozzunk, irány az orvos! Nagyobb gyerekek emellett fejfájásra, szédülésre is panaszkodhatnak agyrázkódás esetén.

Legyünk körültekintőek!

Áramütés, forrázás, égési sérülés esetén nem kérdés, hogy mindig orvoshoz kell fordulni! Legyünk körültekintőek a kutya-, illetve általában az állatharapást illetően is; akár veszettség elleni injekcióra is szükség lehet. A legalaposabb gondoskodás ellenére is előfordulhatnak balesetek. Bár lehetetlen a nap minden másodpercében készenlétben lesni csemeténket, mi is sokat tehetünk a biztonságáért.

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan állítsuk el a vérzést?

A seb elfertőződésének jelei

Hogyan kell vigasztalni?

Beleragadhat a sebbe a kötszer?

Leragasszuk vagy szabadon gyógyuljon?

Sebtípusok és kezelési módjuk gyermekeknél

Mi legyen a családi elsősegélydobozban?

Bevett sebkezelési módszerek, amit tilos alkalmazni

Hüvelygyulladás gyermekkorban: így kezeld!

A sebellátás alaplépései

Sebkezelés, regenerálódás szülés után