Kisgyerek

Mit tartsunk a házipatikában?

Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy baj esetén minden kéznél legyen!
2008. Január 28.

Kisebb sérülések ellátásához elengedhetetlen a steril gézlap, pólya, leukoplaszt, fertőtlenítő, sebtapasz. Mindezt kis dobozban, könnyen elérhető helyen, ollóval együtt tároljuk. Bajban kevésbé tudunk gondolkodni, mindent készítsünk össze előre!

Rovarcsípés, kisebb égés hűsítésére Rosa centifolia kivonatú gyulladáscsökkentő vagy dexpanthenol hatóanyagú spray. Mindig legyen otthon antihisztamin tartalmú hűsítő krém csípés, csalánkiütés, viszketés csillapítására. A kisbabáknál használatos popsikrém később is jól jön: hasmenés, nehéz széklet esetén, kipirosodott szeméremtest, herezacskó bekenésére. Kisebb horzsolásokra, kidörzsölt bőrre hatásos hámosító kenőcs.

Homeopátiás készítményekből érdemes előre összeállított házipatikát vásárolni, ebben számos mindennapos panasz ellenszerét megtaláljuk, használati útmutatóval együtt.

– A kúpokat rendszerint a hűtőben tartjuk: a lázcsillapító kúpok szavatosságát és adagját gyakran ellenőrizzük, mert jobb, ha nem betegség idején, éjszaka derül ki, hogy már nem használható. Láz- és fájdalomcsillapító tabletta mindig legyen otthon.

A paracetamol tartalmú gyógyszerek vény nélkül kaphatóak, kúp, szirup és tabletta formájában. Az ibuprofen tartalmú gyógyszerek szintén kaphatóak szirup, kúp és tabletta formájában. Az amidazophen tartalmú készítmények kúp és tabletta formájában elérhetőek. Szalicilsav tartalmú gyógyszereket 10 év alatti gyermekeknél ne alkalmazzunk.

Érdemes a három hatóanyagú lázcsillapítóból egyet-egyet otthon tartanunk a házipatikánkban.

Hasmenés kezelésére tartsunk otthon diosmectit hatóanyag tartalmú por szuszpenziót.

Házipatikánk folyamatosan bővül: az egyes betegségek esetén használt gyógyszerekből rendszerint marad. Ezeket őrizzük meg, de írjuk rá a dobozra, mikor és mire használtuk. Időről időre ellenőriznünk kell, mi fogyott el, mi felett járt el az idő. A gyógyszertárakban a kevésbé forgalmas délelőtti órákban kérésünkre szívesen átvizsgálják házipatikánkat.

A gyógyszeres dobozt olyan helyen tartsuk, ahol még székre állva sem éri el a gyerek!

Házipatikánk rendszerint folyamatosan bővül a betegségek után megmaradó gyógyszerekkel. Dobozukkal és használati utasításukkal együtt a szavatossági idő lejártáig megőrizhetjük őket, de lázcsillapítón kívül egyiket se adagoljuk saját elhatározásunk alapján. Alapvető gyógyszer a kisgyerek életkorának megfelelő lázcsillapító (kúp, csepp, szirup vagy tabletta formájában), ez mindig legyen otthon, és utazáskor is vigyük magunkkal a lázmérővel együtt. A kiszáradás veszélyével járó bélfertőzéseket ne próbáljuk a házipatika maradványszereivel kezelni, forduljunk inkább orvoshoz!

Náthára sajnos mindig számíthatunk: az orrcseppet, orrkenőcsöt ne felejtsük otthon. A kúpokat, kenőcsöket kis hűtőboxban tároljuk, nehogy a meleg kocsiban elolvadjanak. Ügyeljünk a szavatossági időre, a kúpok nem állnak el sokáig!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Kisokos lázcsillapításhoz
  • Hogyan csillapítsam a lázát?
  • Forrás: Kismama magazin