Gyerek

5 jel az arcon, ami egészségi problémára utal

Az arcunk egy igazi térkép, ami képes megmutatni, ha bárhol gond van a szervezetünkben. Íme 5 ilyen jel, amit jobb, ha komolyan veszel!
2018. Március 29.
5 jel az arcon, ami egészségi problémára utal

1. Sötét karikák és táskák a szem alatt

Ez gyakran öröklött is lehet, ami ellen sajnos nem sok mindent tehetünk. Azonban, ha csak az utóbbi időben jelentek meg, fontos, hogy kiderítsük az okát. Ez lehet alváshiány, dohányzás, hormonális változások, allergia, túlzott alkohol-, kávé- vagy sós ételek fogyasztása.

Hosszú távon természetesen az segít a leghatékonyabban, ha az okokat megszüntetjük, átmenetileg azonban enyhíthetjük a tüneteket hidegborogatással (pl. hűtőbe tett kanállal), speciális szemmaszkokkal, vagy egy jó korrektorral.

2. Vörös orr

Rengeteg apró kis ér fut az orrunk területén, melyeknek a kitágulása elszíneződéssel járhat. Ezt előidézhetik olyan tényezők, mint például a hőmérsékletingadozás, allergia, érzelmi feszültség vagy akár egy megfázás is. A pirosság ezekben az esetekben csak addig áll fenn, amíg a kiváltó ok meg nem szűnik.

Ha azonban az orrunk mindig piros, akkor az érrendszerünk egészségére érdemes jobban odafigyelnünk, és nem árt az orvosunkhoz is ellátogatni.

3. Sárgás bőrszín, szemfehérje

Ez akkor következik be, ha túl sok méreganyagot kénytelen a májunk kiválasztani. Ez történik azokkal az újszülöttekkel is, akik a 38. hét előtt jönnek világra, hiszen a májuk még nem képes megfelelően működni. Felnőttkorban azonban a sárgaság már komolyabb problémákra utalhat, többek között alkoholizmusra is.

Ajánlott ilyenkor megvizsgáltatni a májat, az epehólyagot és a hasnyálmirigyet, hogy kizárhassunk olyan vírusos fertőzéseket, mint a hepatitsz vagy a mononukleózis.

4. Új anyajegyek, májfoltok megjelenése

A legtöbb esetben nincs miért aggódni, de az elővigyázatosság nem árthat. Tegyünk fel magunknak néhány kérdést velük kapcsolatban: egyenetlen az új anyajegyek körvonala, egyszínűek ezek az anyajegyek vagy foltosak, nagyobbak, mint egy borsószem, változtak kinézetre az elmúlt néhány hétben?

Ha bármelyikre igennel válaszoltunk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal! Ne töltsünk túl sok időt a napon, és mindig használjunk magas faktorszámú naptejet.

5. Hámló bőr az ajkak és az orr körül

Ennek a tünetnek számtalan oka lehet (pl. szárító kozmetikum), de leggyakrabban bizonyos vitaminok hiánya okozza. Elsősorban az A-, C-, E- vagy B-vitaminok hiánya. A hámláshoz sokszor olyan tünetek társulnak, mint az általános gyengeség, koncentrációs nehézségek, hajhullás vagy lemezes, berepedező köröm.

Ilyen esetben egy vérvételből megállapítható, hogy mely vitaminok alacsonyak a szervezetünkben. Ennek tudatában pedig változtathatunk az étrendünkön.

VIA

Kapcsolódó cikkek: