Gyerek

5 szuper otthoni kísérlet kis tudósoknak

A gyerekek igazi kis tudósok: imádnak felfedezni, kérdezni, kideríteni, hogy mi hogyan működik. Néhány egyszerű otthoni kísérlettel szórakoztatva taníthatjuk őket! Ezekhez nem kell sem túl sok pénz, sem túl sok speciális eszköz.
2018. Május 12.
Otthon is lehet kísérletezni

Szivárványos üveg

A szivárványos üveggel megtaníthatjuk a gyerekeknek, hogy a különböző folyadékok különböző sűrűségűek. Szükségetek lesz egy nagyobb átlátszó üvegre, ételfestékre, egy cseppentőre (pipettára) és a következő folyadékokra: méz, kukoricaszirup, mosogatószer, víz, olívaolaj és alkohol. Óvatosan, egymás után öntsétek az edénybe a megszínezett folyadékokat, anélkül, hogy az üveg oldalához hozzáérnétek. Az alkohol végül cseppentővel adagoljátok a tetejére (ha beleöntenétek, akkor összekeveredne a többi anyaggal). Zárjátok le az üveget!

Házi lávalámpa

A lávalámpa igazi retró különlegesség, de a legtöbb szülő még emlékszik rá, milyen izgalmas és megnyugtató volt a színes buborékokat nézni. Fél pohárnyi vizet színezz meg ételfestékkel, egy másik pohárba pedig tölts olajat (nagyjából a háromnegyedéig). Óvatosan öntsd a festékes vizet az olajba, vigyázz, nehogy túltöltsd a poharat! Törj nagyobb darabokra néhány pezsgőtablettát (pl. savlekötőt), majd tegyétek ezeket a vizes olajba! Az olaj és a víz nem keverednek össze, a pezsgőtabletta hatására pedig buborékok keletkeznek, melyek a vízhez kapcsolódva a pohár felszínére hozzák a színes cseppeket.

“Sétáló” víz

Igazán sokszínű kísérlet, melyhez ételfestékre, kémcsövekre és a hozzájuk való tartóra (vagy kisebb poharakra), valamint erős papírtörlőre van szükség. A papírtörlőt vágjuk fel csíkokra, a poharakba pedig tegyünk ételfestékkel megszínezett vizet. Óvatosan tegyük a papírcsíkokat a poharakba, úgy, hogy az egyik végük az egyik pohárban, a másik pedig a másikban van. Rövid időn belül megfigyelhetjük, ahogy a víz “felvándorol” a papírcsíkokon, illetve, ahogy a színek összekeverednek.

Varázszacskó

Nemcsak kísérlet, de bűvészmutatvány is egyben! Töltsetek meg egy lezárható zacskót (pl. fagyasztózacskót) háromnegyedéig vízzel, majd óvatosan szúrjatok át rajta egy jól kihegyezett ceruzát. Nem fog belőle kifolyni a víz! A jelenség hátterében az áll, hogy a műanyag zacskó polimerekből áll, olyan hosszú molekulákból, melyeket a ceruza tulajdonképpen eltávolít egymástól, ám megpróbálnak visszarendeződni a korábbi helyükre, a ceruza közvetlen közelébe. Vagyis, a ceruzával tulajdonképpen le is zárjuk a keletkező lyukat.

Tojáseltüntetés

Ehhez a kísérlethez egy kicsit több időre van szükség. Egy befőttesüveget töltsünk meg ecettel, majd egy kanál segítségével óvatosan tegyünk bele egy tojást. Az ecet lassan fel fogja oldani a tojáshéjat (pontosabban reakcióba lép a tojáshéjban lévő kalciummal). Nagyjából három napra van szükség arra, hogy a tojás héja teljesen eltűnjön, a tojássárgája pedig megszívja magát folyadékkal, és akár szabad kézzel is megfogható, jól megnyomkodható legyen!

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: