Gyerek

5+1 új ötlet otthonlét idejére

A járvány otthon töltött napjaiban új, kreatív ötletek segítségével múlathatjuk az időt, értelmet adva az üres perceknek.
2020. December 17.
5+1 új ötlet otthonlét idejére (Fotó: Getty Images)

1. Olvassuk el újra kedvenc könyveinket!

A találkozás legendás hőseinkkel biztosan felvidít, és ha kell, megvigasztal. Másképpen olvassuk e könyveket, mint régen, mindennap új igazságokat fedezhetünk fel bennük. Hogy is mondja Saint-Exupéry kis hercege? A szem vak, a szívünkkel kell keresni; az teszi széppé a kietlen sivatagot, hogy valahol egy kút biztosan rejtőzik benne. Itt az alkalom arra is, hogy újra kézbe vegyük azokat a nagyregényeket, amelyekben elmélyedni sohasem volt elég időnk.

E könyvek aktualitása olykor mellbevágó. Az igazi boldogság mindig zajtalan és észrevétlen – írja Tolsztoj a Háború és békében, Thomas Mann pedig így vall a Varázshegyben: az ellenség addig igazán félelmetes, amíg ismeretlen.

2. Nézzünk meg régi filmeket!

A streaming csatornákon megtaláljuk örök kedvenceinket: a most novemberben induló magyar online szolgáltató például 160 játékfilmet és több száz animációs produkciót kínál, lesz hát bőséges néznivaló nagy klasszikusokból. Csupán néhány példa: mindig magával ragad a fiatal Törőcsik Mari és Soós Imre kettőse a Körhintában; Fábri Zoltán alkotását a 1956-os cannes-i filmfesztiválon nem véletlenül javasolták Aranypálmára. De alighanem mindenki szívesen újranézi Keleti Márton legjobb vígjátékát, A tizedes és a többieket, pedig talán mindenki kívülről fújja a film halhatatlanná vált szállóigéjét: “Az oroszok már a spájzban vannak.”

Szabó István Oscar-díjas Mephistója éppen úgy sorra kerülhet, mint a 2015-ös Saul fia, Nemes László ugyancsak Oscar-díja remekműve. Nagy kedvencünk persze a nemzetközi mezőnyből az örökzöld szerelmi történet, a Casablanca is. Sokan reménykedünk, hogy egyszer égi csoda történik, és a keserédes befejezést happy end váltja fel: Humphrey Bogart és Ingrid Bergman örökre együtt marad. 

3. Tegyünk rendet!

Itt a pillanat, hogy áttekintsük a ruhatárunkat! Szakértők szerint az a ruhadarab vagy lábbeli, ami két szezonban nem volt már rajtunk, a fiók vagy a szekrény legmélyén marad mindörökre, eszünkbe sem jut, hogy újra beléjük bújjunk. Így az ép, hibátlan, de megunt daraboknak nyilvánvalóan jobb helyük lesz a szeretetcsomagokban, amelyeket rászorulóknak juttathatunk el. De az is lehet, hogy kedvünk támad átalakítani néhány régi “cuccot”, hiszen ma rengeteg online varrótanfolyam indul, talán nem is ördöngösség némi szakmai segítséggel egy-egy új gallért vagy övet, esetleg egy új szabásvonalat varázsolni a régiek helyébe.

Rend után kiáltanak a dobozba behajított régi fényképek is, amelyek boldog pillanatokról, távoli helyekről, nagy utazásokról – és persze régvolt szerelmekről is mesélnek. A fontos találkozások, együttlétek meghitt, de lassan fakuló pillanatait tilos veszni hagyni – néha ezek segítenek át az élet megpróbáltatásokkal teli, nehéz időszakain.

4. Próbáljunk ki régi- új recepteket!

A hétköznapi rohanásban mindig a rutiné a főszerep, most talán több időnk jut majd sütésre, főzésre, új receptek kipróbálására. A kovászkelesztgetés, a házi kenyérsütés mellett akár régi szakácskönyvekben is kutakodhatunk. Talán nincs is olyan háztartás, ahol ne őrződtek volna meg az édesanyák, nagymamák régi háztartási füzetei, teli jobbnál jobb süteményrecepttel és okos praktikákkal.

Most akár mi is elkészíthetjük saját receptgyűjteményünket, amelyből kiolvasható szinte egész eddigi életünk: hol dolgoztunk, kik voltak a kollégáink, akik új receptekkel ajándékoztak meg bennünket, hol jártunk a nagyvilágban, ahonnan új ízek emlékeivel tértünk haza, és hogyan gazdagodott évek múltával a család: hiszen az új jövevényeknek extra fogásokkal járunk a kedvükbe.

5. Mozogjunk!

Örök jó tanács: iktassunk napirendünkbe, akár délelőttre, akár délutánra egy-egy tízperces, szobában is elvégezhető gyakorlatsort, amely átmozgatja az izmainkat. Számtalan példát találunk online, összeállíthatjuk belőlük a számunkra legmegfelelőbbet, amely tetőtől-talpig felüdíti nemcsak a testünket, de felfrissíti még a gondolatainkat is.

+1 ötlet az újévre: Fogalmazzunk meg új célokat!

Ebben a legtöbbet a magazinok segíthetnek. A sok-sok, különböző emberi sorsot bemutató írás olvasásakor felmérhetjük, mi magunk is hol tartunk az életben, és milyen irányba szeretnénk tovább lépni. A történetek megmutatják azt is: minden nehéz élethelyzetből fel lehet állni, nincs lehetetlen.

A magazinokban új hobbikról is olvashatunk, amiket érdemes kipróbálni; közeli vagy távoli tájakkal ismerkedhetünk, ahová mi is eljuthatunk. Kedvenc magazinjaink támogatásával, akár egy-egy új frizura -, smink vagy divat ötlet segítségével bátrabban változtatunk majd a külsőnkön, és bátrabban változtatunk életvitelünkön, mindennapi szokásainkon is. Tanácsaikkal új információt kaphatunk például jótékonysági akciókról, a segítés, a szolidaritás számtalan módozatáról, amellyel szebbé tehetjük mások életét – és tartalmasabbá a magunkét. Tekintse meg karácsonyi magazin-előfizetési ajánlatunkat!