Gyerek

5+1 dolog, amit anyaként megfogadok az új évre

5 fogadalom nem hangzik soknak - de milyen nehéz betartani!
2021. December 31.
5+1 dolog, amit anyaként megfogadok az új évre (Fotó: Getty Images)

Őszinte legyek? Nehéz nekem megfogadni már bármit is, hiszen úgy érzem, ezer éve vagyok anya, amire képes vagyok, azt már kihoztam magamból. Már persze, ha a fogadalom feltétlen azt jelenti, hogy “miben leszek még jobb”, “miben adok még többet”. De mi van, ha a fogadalom inkább arról szól, hogy “továbbra is kitartok, legalább olyan jól, mint eddig”? Ebben az értelmezésben már könnyebb dolgom van, szóval íme, a vállalásaim – persze ha bárhol látok még fejlődési lehetőséget, azt sem fogom elhallgatni.

1. Nem engedek meg semmit csak azért, mert már nem bírom hallgatni a hisztit

Egyszerűnek tűnik, ugye? Csak egy kis állhatatosság, csak egy kis következetesség, nemet mondani tudni kell! Hogy én hány ezerszer hallottam már ezt! Sokszor olyanoktól, akiknek nincs gyerekük vagy olyanoktól, akik nagyon rég neveltek gyereket.Nemet mondani valójában nem mindig könnyű. Hallgatni a követelőző, üvöltő, visító sírást sem. Mindezek ellenére újra és újra megpróbáljuk, újra és újra ellenállunk, mert jót akarunk neki. Ő még ezt nem érti, de nem baj, mi vele szemben is azt szeretnénk, ha jó lenne neki. Persze nem rövid, hanem hosszú távon. Mert persze, mi történik, ha megeszi a harmadik csokit is? Ha még félórát nézi a mesét? Ha megengedjük, hogy levegye a sapkát? Annyi, hogy boldog lesz öt percig. De aztán fájni fog a foga, nem tud felkelni reggel és megfázik. Mi ezt már előre látjuk, így kitartunk – igen, 2022-ben is, minden nap (de legalábbis törekszünk rá).

2. Ha velük vagyok, akkor rájuk figyelek

Igen, ezer dolgom lenne. Mindig. A munkában, a háztartásban, az életünk szervezésével. Nem érek rá csak legózni, csak babázni, csak gyurmázni. Oké, ti játsszatok, én meg itt ülök mellettetek. Jó, csak ránézek kicsit a gépre. Csak elintézek pár dolgot telefonon. Ezt most muszáj!Tudjátok: mindig van egy muszáj. A feladatok sosem fogynak el.De feladat a gyereknevelés is, meg a gyerekekkel levés is, méghozzá minőségi időtöltéssel. Ami nem elsősorban azt jelenti, hogy csodás kézműves munkákat kell létrehozni, vagy szuper fejlesztő játékokon kell végigrágni magunkat, hanem azt, hogy odafigyelünk – csak rájuk. Ha bármilyen kis idő jut is erre, azt töltsük csak velük! Akkor a figyelmünk legyen száz százalékig az övék, akkor ne nyomkodjuk a telefont! Tudom, könnyű mondani, és nehéz véghez vinni. De ha könnyű lenne, nem kéne egy külön fogadalmat szentelni neki, nem igaz?

3. Többet fogok főzni

Igen, én vagyok az a renitens anya, aki ritkán főz. Mert az van a sor végén. Ha nem végzem el a munkáimat, akkor kirúgnak, ha nem tartom rendben a lakást, akkor holnap már nem lenne szabad hely, ahova lefekhetünk, ha nem mosok, nem mosogatok, nem takarítok, akkor pillanatok alatt gusztustalan és használhatatlan lenne a lakás, borulna az életünk. Akkor még ott van a foglalkozás a gyerekekkel, meg persze óvodába, iskolába, edzésre, szakkörre vinni őket. Na, ha ezután még marad idő és energia, akkor szívesen főzök. De általában legalább az egyik már hiányzik.A takarítást meg a gyerekgondozást nem csinálja meg helyettem más, ahogy a fizetett munkáimat sem, ebédet viszont tudok rendelni, nem is rossz minőségűt. Úgyhogy mi így szoktunk “túlélni”. Ugyanakkor elismerem, hogy a házi koszt finomabb (már amikor jól sikerül), és hogy igen, vannak olyan fogások, amik még az én esetemben sem vesznek el két órát az életből. 2022-ben ezekre fogok koncentrálni!

4. Magamra is figyelek

És ha már idő- és energiabeosztás: nem hagyom elúszni magam. Mert nem elég, ha jut idő a munkára, a gyerekekre, a lakásra… kell, hogy legyen magamra is és a páromra is. Nem, nem úgy, hogy még róla is gondoskodjam, hanem hogy időt töltsünk együtt. Nem mondom, hogy nem történik meg, de sokkal kevesebbszer, mint szeretném. Igenis, meg fogom kérni az összes nagyit, nem csak azt, aki eddig is jött magától. Töltsenek időt az unokáikkal! Mi pedig egymással, hiszen valamikor ezért vágtunk bele ebbe az egészbe.És hát jó volna olykor egyedül is lenni – igen, egyedül. Mert néha úgy lehet igazán pihenni. És persze ott volnának még a barátnők – hát rájuk már tényleg semmi figyelem nem jutott az utóbbi hónapokban. Márpedig az ember élete nem csak a családból áll!

5. Nemet fogok mondani (legalább néha)

Nemet kell tudni mondani a gyerekeknek (erről már beszéltünk), de nemet kell tudni mondani szívességkérésekre és munkákra is. Ha nem így teszünk, akkor hamar odajutunk, hogy mindenkivel jó fejek vagyunk, csak magunkkal nem. Hogy másoknak akarunk megfelelni, hogy másokért élünk. Közben a mi időnk meg csak fogy. Nem fogunk elveszteni egy megrendelőt csak azért, mert egyszer azt mondjuk: nem fér bele. Nem fogunk elveszteni egy barátot, csak azért, mert néha nem tudjuk felvenni neki a telefont. Vagy ha igen, az talán nem is baj… és ha már veszteségek: néha kell tudni nemet mondani emberekre is. Törölni valakit a közösségi oldalunkról, azt mondani: ne haragudj, mi nagyon másként gondolkodunk. Hogy ne rabolják tovább azt az energiánkat, amiből úgyis – látjátok – olyan kevés van.

+1. Nem ostorozom magam többé olyan fogadalmak miatt, amiket úgysem tudok maradéktalanul betartani. Azt hiszem, az is érték, ha törekszem rá!