Gyerek

Apaként ezeket fogadom meg az új évre

Ilyenkor szoktam meghozni a családomat érintő fogadalmakat, és mindent megteszek azért az új évben, hogy meg is tarthassam az ígéreteimet.
2021. December 30.
Az újévi fogadalmat komolyan kell venni (Fotó: Getty Images)

Az újévi fogadalmakról azt tartják, olyat ne fogadjunk meg, amiről már a megfogadás pillanatában tudjuk, hogy nem fogjuk betartani. Én, apaként igyekeztem olyan fogadalmakat összeszedni, amelyek kapcsán nem kell 2022 év végén szégyenkeznem.

Mivel három különböző életkorú fiam van, a 17 évestől a 3 évesig, a fogadalmaim is lehetnének különbözők, de direkt olyan dolgokat gondoltam végig 2021 végén, ami mindhármukra érvényes lesz.

Az első, amit a gyerekeim érdekében megfogadok, hogy többet fogok aludni. Nyilván ehhez kell egy jobban alvó hároméves, és kevésbé sokáig bulizó kamaszok, de az biztos, hogy mindhárom gyerek érdeke egy kipihentebb édesapa, aki így jobb fej a hétköznapokban is.

Fogadom, hogy minden hónapban egy hétvégét túrázással töltünk. Tudom, ez kemény vállalás, de kevés olyan tevékenység van, ami az egész családot szórakoztatja, és tovább tart két óránál, ráadásul nem a tévé előtt tespedés.

Azt is megfogadom, hogy továbbra is kitartunk anyukájukkal a heti egy közös estét illetően. A nagyok kimondottan üdvözlik, ha a szüleik nincsenek otthon, a legkisebbnek pedig felüdülés, ha mehet a nagyihoz, mert olyankor tényleg ő van a középpontban, és a szülei is mosolygósan várják őt vissza.

Vannak persze olyan fogadalmaim is, amelyek csak egyik vagy másik gyerekre érvényesek. A kamaszok természetesen már nem igénylik az esti mesélést, a kicsi viszont él-hal a “fejből meséért”, amiben anyukája annyira nem ügyes, az én történeteimet azonban nagyon szeretik. Ezért az újévi fogadalmam része, hogy minél több estén teszem le a munkát időben, és érek oda az ágyához egy kiadós esti mesére.

A nagyok elvárásai jelentősen megváltoztak az évek során: adjam a zsebpénzt, töltsük a hűtőt, és ne szóljunk bele a dolgaikba. Persze, ha bánat vagy kérdés van, legyünk ott, de várjuk meg, míg ők kezdeményeznek. Nem felejtettem el, én milyen kamasz voltam, ezért jelenleg nem is várok el többet, tudom, hogy anélkül is remek fickók, hogy életük minden pillanatát a szüleikkel töltsék.

Számukra megismétlődik az idei évi fogadalmam, hogy maradjak annyira türelmes, amennyire csak tudok, hiszen hosszú távon kifizetődik, ráadásul régóta tudom, aki a gyerekeivel harcol, csak veszíthet.

Igyekszem a családom számára egy kiegyensúlyozott, elérhető és boldog apa lenni, aki ott van, ha szükség van rá, de nem telepedik rá a gyerekeire.

Pár hónapja a két naggyal arról beszélgettünk, ők akarnak-e gyereket. Mindkettő azt mondta, hogy ha megtalálták a párjukat, akkor mindenképp. Nekem az, hogy szeretnének apák lenni, jó visszaigazolás. Remélem, látják rajtam, hogy milyen jó feladat ez.