Gyerek

6 dolog, amit az érzelmileg intelligens szülők másképp csinálnak

Hogy nevelik gyermekeiket az érzelmileg intelligens szülők? Vajon hogyan segítik gyermekeik érzelmi fejlődését?
2021. Január 06.
6 dolog, amit az érzelmileg intelligens szülők másképp csinálnak (fotó: Getty Images)

A gyermeked kedvencét, ropogós pirítóst tálalsz fel reggelire. A gyerek egykedvűen ül, majd felkiált: “Utálom a pirítóst!” “De ez a kedvenc reggelid. Te magad mondtad.” “Neeeem.” “De igen. A múlt héten boldogan etted meg.” “Neeem!”

Ismerős helyzet?

Nagyon frusztráló tud lenni, ha nem érted, miért viselkedik a gyereked éppen úgy, ahogy. Ha te nem érted, akkor vajon tudsz-e neki segíteni?

Az érzelmi tudatosság és az érzelmek kezelésének képessége az érzelmileg intelligens nevelés sarokköve. A gyermekek egészséges érzelmi fejlődése meghatározza, hogy mennyire lesznek később sikeresek és boldogok. Az érzelmi intelligencia szerencsére nem olyasmi, amit készen kapunk, nagyon is fejleszthető. Lássuk, az érzelmileg intelligens, érett szülőket mi különbözteti meg azoktól a felnőttektől, akikre még rá fér a gyakorlás.

1. Vigyáznak magukra

A szülőség az egyik legnehezebb szerep az életünkben. Az érzelmileg intelligens szülők együttérzőek saját magukkal. Megértik, hogyha saját maguk jól vannak, akkor türelmesebb, örömtelibb és energikusabbak is egyben. Elfogadják, hogy a saját igényeik érvényesek és erőforrásokat mozgósítanak ahhoz, hogy gondoskodjanak magukról és a szükségleteikről. Amikor kimerültek vagy túlterheltek, szakítanak időt magukra.

2. A kapcsolódásra összpontosítanak

A szülő-gyerek kapcsolódás létrehozása az érzelmileg intelligens szülőknek prioritás az életükben. Az az élet, amit szinte mindannyian élünk sokszor feszített, nyomasztó, stresszes, emiatt sokszor úgy érezhetjük, nem vagyunk képesek kapcsolódni egy könnyen másokhoz. Úgy érezhetjük, hogy rengeteg időt kell áldoznunk ahhoz, hogy másokhoz kapcsolódni tudjunk. Ahhoz azonban, hogy teljesen jelen legyünk akkor, amikor a gyerekeinkkel vagyunk és figyelmünk 100 százalékát tudjuk nekik adni, nem kell sok idő.Az érzelmileg intelligens szülők azon dolgoznak, hogy mindenféle módokon gazdagítsák gyermekükkel a köteléküket – mikro-pillanatokat létrehozva, rituálékkal vagy különleges emlékek létrehozásával.

3. Érzelmileg edzenek

Ez magába foglalja a gyermek (és a saját) érzéseinek tiszteletben tartását, segíti a gyermeket abban, hogy képes legyen beazonosítani és megnevezni az érzéseit és segít neki abban, hogy szabályozza azokat.

Az érzelmileg intelligens szülők nem utasítják el és nem kritizálják gyermekük érzéseit. Minden érzés rendben van – mondják/ tartják, annak ellenére, hogy megértik és közlik is, ha a gyerek viselkedése nem helyén való. Gyermekeik nehéz viselkedését és érzéseit az együttérzés, a tanítás és a kapcsolódás lehetőségének tekintik. Arra tanítják meg őket, hogy kidolgozzák azokat a megküzdési stratégiákat, amelyekkel kezelni tudják az érzelmileg nehéz helyzeteket.

4. Tanítanak, nem büntetnek

A fegyelmezés arra tanítja meg a gyermeket, amit elvárnak tőle. Az érzelmileg intelligens szülők korlátokat állítanak és határokat húznak valamint e határok átlépésének következményeire koncentrálnak, mindig tisztelettel. Nem büntetnek. Megértik, hogy a következetesség és a támogatás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek képesek legyenek betartani a szabályokat és megmaradjanak a felállított korlátok között.

Megértik azt is, hogy az ordibálás, ignorálás vagy büntetés rövidtávon a kívánt eredményekhez vezethet, de hosszú távon nem teszik lehetővé a gyerekek számára, hogy viselkedésük kezeléséhez készségeket tanuljanak.

5. Fejlesztik gyermekeik belső motivációját

A belső motiváció az a képesség, hogy kitartóan képesek folytatni egy feladatot annak ellenére, hogy akadályokba ütköznek és anélkül, hogy mások jóváhagyására számítanának. Az érzelmileg intelligens szülők segítenek gyermeküknek a célok kitűzésében (legyen szó akár tanulásról, házimunkákról, hobbiról vagy szabadidős tevékenységekről), és segítik gyermeküket a célok eléréséhez szükséges lépések megtételében. Értékelik gyermekük erőfeszítéseit, a kitartásukat.

6. Értékeket adnak át

Az értékek azok a hiedelmek, amelyeket minden ember fontosnak tart a saját életében. Olyan mélyen befolyásolják viselkedésünket, attitűdjeinket és döntéseinket, hogy az értékek döntő fontosságúak a gyermeknevelésben. Az érzelmileg intelligens szülők azon dolgoznak, hogy beazonosítsák saját értékeiket és kommunikálják is azokat a gyermekeik felé. Ugyanakkor arra is rájönnek, hogy azt mondani gyermeküknek, hogy legyen őszintébb, szorgalmasabb, hálásabb vagy együtt érzőbb, pont olyan, mintha ezt egy felnőttnek mondanák.Ahelyett, hogy elmondanák milyen értékeket tartanak fontosnak, kifejezik azokat, elmesélik, hogy miért hoztak meg bizonyos döntéseket, milyen értékek alapján cselekedtek és arra ösztönzik gyermekeiket, hogy éljék meg, fejezzék ki ők is saját értékeiket. Magyarán, ahelyett, hogy azt mondanánk: “Tudom, hogy szereted a pirítóst, ez a kedvenced!” Az érzelmileg intelligens szülő azt mondja: “Úgy tűnik, csalódott vagy a pirítós miatt és valami máshoz van kedved.” Tudomásul veszik, hogy a gyermekeiknek néha bizony komplikált érzéseik vannak, és nem feltétlenül olyan, amire számítottak.(A cikk Meghna Singhal, Ph.D. klinikai pszichológus, a psychologytoday.com-on megjelent cikke alapján készült)