Gyerek

7 beltéri játék, ami neked is tetszeni fog

Néhány egyszerű beltéri játékot hoztunk, olyanokat, amelyekkel a gyerekek szórakoztatva aktívak lehetnek. Csak egy kis képzelőerőre és türelemre van szükség, ha már mindannyian a lakásban ragadtunk.
2020. Március 28.
7 beltéri játék, ami neked is tetszeni fog (fotó: Getty Images)

Most, hogy minden gyerek 24 órában otthon van, a már meglévő játék repertoár hamar kifogyóban van. Kell némi képzelőerő ahhoz, hogy újabb és újabb elfoglaltságot találjunk a gyerekeknek. Olyasmiket, amelyekkel nem unatkozik, szórakoztatók, veszélytelenek és a képernyő elé késztetik őket.

Szalag

Sokoldalú játék ez az egyszerű alapanyag, ami valószínűleg sok háztartásban megtalálható. Ha ragasztós a szalag, akkor a padlóra különféle alakzatokat ragaszthatunk fel, hasonlóan, mintha pl. ugrálóiskolát alakítanánk ki: a gyerkőc pedig viccesen járhat az alakzatokban, vagy közöttük, ugrálhat, megmutathatja hogyan cammog a medve, stb. Akadálypályát és építhetünk szalagokból, így a küldetés lehet az, hogy a lakás egyik pontjából eljusson a másikba.

Szállodás szerepjáték

Bármilyen szerepjáték jó móka, most mutatunk egyet. Játsszuk azt, hogy valaki megérkezik egy szállodába. Több szereplős játék: kell egy utazó, aki egy bőrönddel érkezik, benne ruhák, pont úgy, mintha tényleg elutazott volna. Természetesen kell egy recepciós, egy londiner és még ki tudja hány szereplő – csak a képzeletünk szabhat határt. Haladók készíthetnek számokat az ajtókra, pont úgy, ahogy a szállodákban szokás. Miután az utazó bejelentkezett, hívhatja a szobaszervízt. Csinálhatunk térképet, buszjegyet, látnivalók listáját, bízzuk a fantáziánkra.

Házi kiállítás

Meglévő fotókból, gyerekrajzokból készíthetünk házi kiállítást. Vagy ha nagyobbacska a gyermekünk, megkérhetjük, hogy készítsen fotókat (szigorúan a lakásban) és bátorítsuk őket, hogy vegyenek észre a házban, a háztartásban olyan dolgokat, amelyeket eddig nem láttak. Rendezzünk be egy galériát otthon, valamelyik szobában például. Nézzétek meg együtt a tárlatot, beszélgessetek róla.

Kincsvadászat

A felnőttek valamilyen szempontrendszer alapján rejtsenek el kincseket a lakás különböző pontjain. A megtalálásukhoz készítsenek térképet vagy feladványokat, ezzel is segítve a kincsek megtalálását.

Zenés-székes újragondolva

Amíg szól a zene, mindenki körbe sétálja a kikészített székeket, amelyek száma éppen eggyel kevesebb, mint ahány résztvevője van a játéknak. Amikor a zene elhallgat, akkor le kell ülni egy székre (párnára), akinek nem jut hely, kiesett a játékból. Ennek egy másik változata, hogy nem székekre kell leülni, hanem a zene elhallgatásával mozdulatlanná kell válni. Aki bemozdul, kiesett.

Divatbemutató

Magyarázni sem nagyon kell, akinek kislánya van, ismeri is a játékot. Praktikussá is tehető a játék azzal, ha egyúttal rendrakást vagy ruhaszelektálást is beiktatunk, ha már sok ruha előkerül.

Tematikussá is tehetjük a divatbemutatót: öltözzünk tündérnek, találjunk téli viseletet, valamilyen foglalkozást, stb.

A bemutatón szólhat zene, lehet valaki a fotós, aki valódi képeket csinál. A végén együtt megnézhetjük a képeket és biztosan jókat fogunk nevetni.

Készítsetek filmet

Vegyük komolyan: kezdjük a forgatókönyvírással. Lehet nagyon egyszerű és bonyolult is. Forgassuk le a filmet közösen, legyen rendező, operatőr és színészek, természetesen dialógusokkal. Kellenek jelmezek, díszlet vagy bármi, ami csak eszünkbe jut. Amikor elkészül a film, együtt nézzük meg, pattogatott kukoricával, mozi hangulatban.

(via)