Gyerek

8 dolog, amit soha ne mondj egy gyesen lévő szülőnek

Íme 8 tipikus beszólás, amit jobb, ha kerülsz, ha gyesen lévő anyukával vagy apukával találkozol. Mert akármennyire is nem szándékos, igenis rosszul esik ezeket hallani.
2017. Augusztus 04.

Vannak dolgok, amiket inkább ne mondj a gyesen lévő szülőknek

1. “A párod biztosan nagyon jól keres, hogy ezt megengedhetitek magatoknak.”

Ez az egyik legtipikusabb feltételezés, gyakran teljesen alaptalanul. A legtöbb család ugyanis rengeteg áldozatot hoz azért, hogy az egyik szülő otthon tudjon maradni a gyerek(ek)kel. Természetesen akár igaza is lehet a kommentelőnek – hiszen előfordulhat, hogy az anyukának valóban jól fizető, biztos állása van, ezért az apuka főállásban vigyázhat a gyerekre. Ettől függetlenül egy család anyagi helyzetét firtatni akkor is illetlenség.

2. “De hát te egyetemet végeztél. Nem érzed elvesztegetett időnek, hogy otthon vagy?”

Az emberek karrierútja gyakran változhat. A fenti sértő megjegyzés szerint egy szülő soha nem lehet büszke rá, ha a teljes állasú anyuka vagy apuka szerepét vállalta a munkája helyett. Arról nem beszélve, hogy az egyetemi végzettségnek más haszna is van, nem csak a karrierépítés.

3. “Ó, biztos rengeteg szabadidőd van!”

Pfff. Megsúgjuk, hogy a főzés, takarítás és gyereknevelés mellett a legtöbb szülőnek sokszor még zuhanyozni sincs ideje – ezt mindenki pontosan tudja, aki volt már otthon gyerekkel több napot egyhuzamban.

4. “Fogalmam sincs, hogy csinálod. Én nem bírnék egész nap otthon lenni a gyerekeimmel.”

Nincs ezzel sem semmi baj, nem vagyunk egyformák. De azért ez a beszólás akkor sem a legkedvesebb bók, amit elsüthetsz. Mielőtt ilyesmit mondanál egy full-time anyukának, gondolj bele, mi lenne, ha egyszer valaki neked szegezné a következőt: “Fogalmam sincs, hogy csinálod. Én nem tudnék egész nap távol lenni a gyerekeimtől.”

5. “Te nem dolgozol? Milyen példát mutatsz így a lányaidnak? És mi lesz a feminizmussal?”

Ez a beszólás teljes mértékben lealacsonyítja a főállású anyaság intézményét. Az édesanyja nem az egyetlen női minta egy kislány számára. Ha nem buborékban nevelkedik, akkor biztos, hogy rengetegféle nővel fog találkozni az élete során. Egyébként pedig simán lehet egy főállású anya feminista is egyben. A feminizmus ugyanis azt jelenti, hogy a nőknek és a férfiaknak azonos jogokkal és lehetőségekkel kellene rendelkezniük. Tehát nincs abban semmi anti-feminizmus, ha valaki az otthonmaradást választja.

6. “Mivel te úgyis otthon vagy, megtennéd nekem, hogy …?”

Olvasd vissza, amit a 3-as pontnál írtunk. Egyszerűen igazságtalan és alaptalan azt gondolni, hogy egy főállású anyának/apának rengeteg szabadideje van. Javasoljuk, hogy egyszer próbáld ki, milyen, meg fogsz lepődni!

7. “De, majd ha a gyerekek iskolába mennek, visszamész dolgozni, nem?”

Mintha a döntés, hogy otthon maradsz, teljesen abszurd és elfogadhatatlan lenne.

8. “De a bölcsi felkészíti a gyerekeket az óvodára.”

Megtanítja őket, hogy hogyan kommunikáljanak a többi gyerekkel, és megszoknak egyfajta napi rutint is. Ezeket a készségeket azonban a szülőtől is megtanulhatják (nyilván járnak játszótérre stb., nem otthon ülnek egész nap). Az igazság pedig az, hogy minden gyerek hozzászokik az ovihoz a saját tempójában.

Na de akkor mégis mit mondj egy gyesen lévő szülőnek, hogy még véletlenül se bántsd meg? Próbálkozz a “Nahát, ez érdekes. És élvezed az otthonlétet?” kérdéssel – ezzel nem foghatsz mellé.

Kapcsolódó cikkek: