Gyerek

8 meglepő étel és ital, amire allergiás lehetsz

Sokan allergiásak a mogyoróra, a tejtermékekre vagy éppen az eperre. Sokkal ritkább azonban az, hogy valaki a kávéra, az avokádóra vagy éppen a vízre reagál érzékenyebben.
2018. Június 23.
Ritka, de  előfordulhat, hogy valaki a vízre allergiás

Érdemes azonban tudni, hogy nem mindig magára az adott ételre allergiás valaki, hanem annak egy összetevőjére (pl. a hisztaminra), de az is előfordulhat, hogy az úgynevezett orális allergia szindróma (a tulajdonképpeni keresztallergia) áll a háttérben. Lássuk, mely meglepő ételek és italok okozhatnak allergiás reakciót!

Víz

A vízallergia rendkívül ritka betegség, mely gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, és általában a pubertás idején jelentkezik először. Mivel nagyon kevés embert érint, nehéz diagnosztizálni, és előfordulhat, hogy más allergiával (pl. a vízben található klórra) tévesztik össze. A vízallergia tünetei közé tartozik az erős viszketés a fürdés, vagy a torok ödémásodása vízivás után. A tünetek hosszabb ideig, akár órákig is megmaradhatnak, és megtörténhet, hogy a betegnek pszichés problémái is lesznek az allergia mellett.

Alma, körte, barack, szilva és cseresznye

Ezekben a gyümölcsökben olyan pollenek lehetnek jelen, melyek kellemetlen viszketést, a száj bizsergését vagy égő érzését, esetleg az ajkak felduzzadását okozzák. Gyakori, hogy azok, akik az említett gyümölcsökre érzékenyen reagálnak, a nyírfa pollenjére is allergiásak.

Dinnye, cukkini, kivi és banán

Szintén a keresztallergia miatt reagálhat érzékenyebben a szervezetünk ezekre a zöldségekre és gyümölcsökre: azoknál járhat ezek fogyasztása orális allergia szindrómával, akik egyébként is allergiásak a parlagfűre. 

Paradicsom

Megettél egy tál finom paradicsomsalátát, de szinte azonnal viszketni, égni kezd a szád? Ez is az orális allergia szindrómára utal, méghozzá abban az esetben, ha a fűfélék pollenjére is allergiás vagy. A kellemetlen tünetek szerencsére hamar elmúlnak és nem okoznak komolyabb panaszokat.

Avokádó

Az elmúlt években hazánkban is nagyon népszerűvé vált az avokádó, ám aki allergiás, legyen óvatos a fogyasztásával, mert hisztamint tartalmaz, vagyis a fogyasztása allergiás reakciót válthat ki. Az avokádó-érzékenységnek általában a gyomrot és az emésztést érintő tünetei vannak, pl. hasi görcsök, puffadás vagy hasmenés.

Kávé

Szerencsére viszonylag ritka, hogy valaki allergiás legyen a kávéra, de ha mégis érintettek vagyunk, akkor egy-egy csésze kávé elfogyasztása után jelentkezhetnek bőrtünetek (pl. kiütések, bőrpír), hányinger és hányás, nyelési nehézségek, légzési nehézségek, ziháló köhögés vagy akár anafilaxiás sokk és eszméletvesztés is! Ennek oka, hogy a kávéban található vegyületekre az immunrendszerünk túlzott reakcióval válaszol, mert azt “hiszi”, hogy ezek ártanak a szervezetünknek. 

Csirke és pulyka

Két változata is lehet a csirke- és pulykaallergiának. Az egyik esetében magára a húsra vagyunk érzékenyek, a másik esetében viszont egy olyan vegyületre, mely a tojássárgájában és az állati izomszövetekben egyaránt megtalálható. Ez utóbbi esetben nemcsak a húst, de a tojást is érdemes kerülni.  

Vörös húsok

A  vörös húsokra is allergiásak lehetünk, sőt ez az ételérzékenység kullancscsípéssel is összefügghet, vagyis a csípés következményeként alakulhat ki valakinél az allergia. A vöröshús-allergia tünetei között találhatjuk a kiütéseket, a hányingert, a hasi görcsöket, a szédülést és a fejfájást is.

(Forrás: bustle.com)

Ez is érdekelhet: