Gyerek

8 tipp ülőmunkát végzőknek

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az egész napos íróasztalnál ücsörgés árt az egészségnek, ám néhány apró trükkel kivédhetjük a ránk leselkedő veszélyeket.
2016. Augusztus 23.

Az Amerikai Szív Társaság ajánlása alapján hetente legalább 75 percnyi intenzív, vagy 150 percnyi alacsony intenzitású mozgást kellene végeznünk, ami heti öt napon át napi fél órát jelent. Amint azonban arra dr. Daniel Vigil, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa felhívta a figyelmet, ez a fél óra akár a munkaidőbe is beültethető, és így máris csökkenthetjük a szívroham vagy éppen a stroke kockázatát.

A szakember néhány jó tanácsot is ad arra nézve, miként lehet észrevétlenül beiktatni a mindennapjainkba a mozgást anélkül, hogy ez külön erőfeszítésbe kerülne.

1. Tedd messzebb a szemetest

A papírkosarat és az egyéb szükséges tárgyakat helyezd messzebb az íróasztaltól, így kénytelen leszel többször is felállni munka közben.

2. Ha lehet, e-mail helyett sétálj

Ha a kollégáddal meg akarsz valamit beszélni, sétálj át hozzá, ne telefonon vagy e-mailen üzenj.

3. Menjünk a távolabbi mosdóba

Ha a mosdóba mész, egy másik emeleten levőt válassz és lépcsőn menj.

4. Edzhetsz az íróasztal alatt is

Az íróasztalnál ülve a lábadat vagy karodat diszkréten tornáztathatod is. Mozgasd, rázd a lábadat, ne tedd keresztbe. A kevés mozgás is több mint a semmi.

5. Sorban álláskor is mozogj

Sorban állás közben pedig mindig nyújtsd ki a nyakad, vállad, a térded pedig hajlítsd be többször.

6. Csinálj magadnak szünetet a megbeszélésen

Ha egy meeting másfél óránál tovább tart, a felénél tarts egy ötperces szünetet, ami alatt nyújtózhatsz egyet.

7. Parkolj messzebb, gyalogolj többet

Parkolj távolabb az irodától, ha pedig tömegközlekedéssel jársz, a cél előtt néhány megállóval szállj le, és a maradék utat gyalog tedd meg.

8. Használj alkalmazásokat

Tölts le valamilyen alkalmazást a telefonra, amely aktivitásra buzdít, például amely számlálja a napi megtett lépéseket, vagy emlékeztet arra, hogy az íróasztaltól időnként fel kell állni.

Forrás: Medipress