Gyerek

A COVID-19 elleni oltások: körkép

Magyarországon jelenleg ötféle COVID-19 elleni oltóanyag áll rendelkezésre. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni a vakcinákkal kapcsolatban.
2021. Február 23.

A Pfizer/BioNTech vakcinája

Az amerikai-német vakcina egy új technológián alapuló, harmadik generációs mRNS vakcina. Az oltás lipid nanorészecskébe csomagolva juttat a szervezetbe hírvivő RNS molekulát. Az immunitást úgy alakítja ki, hogy a szervezetbe juttatva a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel.

Az oltóanyag már tavaly decemberben sürgősségi engedélyt kapott az amerikai és az európai gyógyszerfelügyelettől, így már akkor megkezdődhettek vele az oltások.

16 évesnél idősebbek kaphatják ezt az oltóanyagot. A védettség kialakulásához két adag oltásra van szükség, 21 napos különbséggel. A második adag vakcinát követő 7 napon belül alakul ki a védettség.

Várandósság/szoptatás idején beadható az oltás? Várandósság és szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.

A Moderna vakcinája

A amerikai biotechnológiai vállalat vakcináját engedélyezte másodikként az amerikai és az európai gyógyszerfelügyelet. Ez az oltóanyag szintén az mRNS technológián alapszik. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, és ezáltal nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

18 évnél idősebbek kaphatják ezt az oltóanyagot. A védettség kialakulásához két adag oltásra van szükség, 28 napos különbséggel. A második adag vakcinát követő nagyjából 14 napon alakul ki a védettség.

Várandósság/szoptatás idején beadható az oltás? Várandósság idején ellenjavallt az oltás beadása. A szoptatás ideje alatt megkaphatják az oltást a kockázati csoportba tartozók, akik igénylik.

Az AstraZeneca vakcinája 

A brit-svéd AstraZeneca vakcinája szintén egy modern technológián alapuló oltóanyag, úgynevezett vektorvakcina. A koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént egy sokszorozódásra nem képes vírusba ültetve juttatják a szervezetbe, hogy általa az immunrendszer antitesteket tudjon termelni. Jelen esetben ez egy tüskefehérjét kódoló csimpánz adenovírus.

18 évnél idősebbek kaphatják ezt az oltóanyagot. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján a vakcinát a 60 év alatti korcsoportban alkalmazzák Magyarországon. (Ez a későbbiekben változhat.) A védettség kialakulásához két adag oltásra van szükség, 4-12 hét különbséggel – a mielőbbi védettség kialakulása érdekében itthon 4 hét különbséggel alkalmazzák.

Várandósság/szoptatás idején beadható az oltás? Várandósság idején ellenjavallt az oltás beadása. A szoptatás ideje alatt megkaphatják az oltást a kockázati csoportba tartozók, akik igénylik.

A Szputnyik V vakcina

Az orosz Szputnyik V vakcina egy kombinált vektor alapú vakcina, amelynek első komponense (az oltás első adagja) a koronavírus tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza, míg a második komponense (az oltás második adagja) a koronavírus tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét.

18 évnél idősebbek kaphatják ezt az oltóanyagot. A védettség kialakulásához két adag (első és második komponens), 21 nap különbséggel történő beadása szükséges. A vakcina ellenjavallt bizonyos krónikus betegségek (többek között cukorbetegség, autoimmun betegség és rosszindulatú daganatos betegség) esetén. Az oltóorvos dönt arról, alkalmazható-e az oltóanyag az oltandó személynél.

Várandósság/szoptatás idején beadható az oltás? Várandósság és szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.

A Sinopharm vakcinája

A kínai Sinopharm vakcinája hagyományos technológiával készült, inaktivált, elölt vírust tartalmazó oltóanyag. A szervezetbe jutva megbetegedést nem tud okozni, de a fehérjéi immunválaszt váltanak ki, ezáltal alakítva ki az immunitást.

18 évnél idősebbek kaphatják ezt az oltóanyagot. A vakcina nemrég megjelent alkalmazási előírása szerint: “A vakcina a 60 éves és idősebb személyeknél is alkalmazható, a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak. A vakcina alkalmazása előtt figyelembe kell venni a 60 éves és idősebb személyek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük kockázatát.”

Várandósság/szoptatás idején beadható az oltás? Várandósság és szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.

Mikor érdemes halasztani az oltást?

Mindegyik típusú vakcina esetén ellenjavallt az adott készítmény beadása akut lázas betegség esetén; a beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció esetén; az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció.

Miért ellenjavallt az oltás beadása a várandósság idején és a gyerekek számára?

Magyarországon nem ajánlják a COVID-19 elleni vakcina beadását a várandós nőknek, és azoknak, akik két hónapon belül tervezik a terhességet. Ennek az oka az, hogy még nem készült elegendő, széleskörű klinikai vizsgálat terhes kismamák körében.

Az oltással kapcsolatban még nincs elegendő klinikai vizsgálat a gyermekek körében sem. Nem engedélyezhetik, hogy beoltassák a gyerekeket, amíg esetükben is be nem bizonyosodik annak biztonsága és hatékonysága.

Milyen az egyes vakcinák hatásossága?

A klinikai próbák során a Pfizer/BionTech vakcinájánál 95%-os, míg a Moderna vakcinájánál 94%-os hatásosságot mértek a második dózis beadását követően. Az AstraZeneca esetén 62-90% volt a hatásosság a különböző alkalmazási módszerek mellett, a novemberi adatok alapján átlagosan 70%. A Szputnyik V vakcina esetében 91,4%-os hatásossági számot közölt a fejlesztő intézet (később a The Lancet folyóirat 91,6%-ot kommunikált), míg a Sinopharm vakcinájánál a vállalat december végi közlése alapján 79%-os hatásosságot mértek.

Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

Mind az ötféle oltás beadása a felkar izomzatába történik. A védőoltás beadása után előfordulhatnak oltási reakciók, melyek közül a leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadásának helyén. Ezek az oltási reakciók általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

Források:

A koronavirus.gov. hu oldalról: Pfizer oltóanyag lakossági tájékoztató; Moderna vakcina lakossági tájékoztató; AstraZeneca lakossági tájékoztató; Szputnyik V oltóanyag lakossági tájékoztató; Védőoltás kisokos

ogyei.gov.hu

ogyei.gov.hu

pfizer.com

investors.modernatx.com

astrazeneca.com

sputnikvaccine.com

thelancet.com

portfolio.hu

webbeteg.hu

hazipatika.com