Gyerek

A fertőzöttek 70 százaléka nem adja tovább a betegséget

Másképp fertőzhet a koronavírus, mint azt eddig gondolták. Egy kutatás szerint a fertőzöttek 70 százaléka nem adja tovább a betegséget.
2020. Június 08.
A szuperterjesztők okozhatják a fertőzések jó részét (fotó: Getty Images)

Hongkongi epidemiológusok szerint léteznek úgy nevezett szuperterjesztők: ők okozhatják a koronavírus-fertőzések nagy részét, míg a fertőzöttek 70 százaléka nem adja tovább a betegséget – írja a 24.hu a Science Alert nyomán. A szuperterjesztők beltéri szociális összejöveteleken fertőztek leginkább a kutatás szerint.

Eddig is kiderült már néhány esetben, hogy vannak olyan szuperterjesztők (vagy más néven szupervedlők), akik nagyon sok embernek adták át a fertőzést: Amerikában egy templomi kóruspróba során legalább 52 embernek adta át valaki a vírust, de történt hasonló eset Dél-Koreában is, illetve egy New Yorkban élő ügyvédről is kiderült, hogy minimum 100 embert fertőzött meg.

A hongkongi kutatók több mint ezer koronavírus-esetet vizsgáltak meg január 23-a és április 28-a között. Ebből szűrték le, hogy a szuperterjesztők voltak a legfőbb felelősek a kórokozó terjesztéséért a városban. A több mint ezer betegből 350 volt helyi fertőzés, aki nem külföldről hozta be a vírust, közülük pedig majdnem a fele beteg 6 szuperfertőző miatt betegedett meg.

A koronavírus reprodukciós rátáját 2-2,5 közé teszik, ez azt jelenti, hogy hány embernek képes átadni a vírust egy fertőzött ember. A hongkongi adatok alapján azonban a szuperterjesztők legalább háromszor ennyi embert megbetegíthettek.

Korábbi betegségek során is kimutatták már az úgynevezett 80-20 szabályt: a maláriánál például egy 2011-es kutatás bizonyította, hogy a populáció 20 százaléka volt a felelős a betegségek 80 százalékánál.

A 24.hu cikke ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy a hongkongi kutatás eredményeit még nem vizsgálta meg egy független tudományos kutatótanács.

Forrás: 24.hu