Gyerek

A gyerekek más antitesteket termelnek a koronavírus ellen, mint a felnőttek

Egy új tanulmány szerint a gyerekek és a felnőttek szervezete különböző típusú és mennyiségű antitestet termel az új koronavírusra reagálva.
2020. November 09.
A gyerekek a felnőttektől eltérő antitesteket termelnek a koronavírus hatására (Fotó: Getty Images)

A kutatást a Columbia Egyetem Vagelos Orvosi és Sebészeti Főiskolájának (Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons) kutatói készítették. Az antitestek közötti eltérés arra utal, hogy a gyerekeknél másképp történik a fertőzés lefolyása és az immunválasz, és a legtöbb gyermek szervezete könnyen megszabadul a vírustól írja a Medicalxpress.com. “Tanulmányunk során mélyrehatóan vizsgáltuk a gyermekek SARS-CoV-2 antitestjeit, amelyek erős ellentétben állnak a felnőttekével” – fogalmazott Dr. Donna Farber, a Columbia Egyetem immunológusa, a tanulmány társvezetője.

Dr. Matteo Porotto, a tanulmány másik társvezetője szerint a fertőzés lefolyása sokkal rövidebb a gyerekeknél, és feltehetőleg kevésbé terjed, mint a felnőtteknél. “A gyerekek hatékonyabban számolhatnak le a vírussal, minta felnőttek, és előfordulhat, hogy nincs szükségük erős antitest immunreakcióra, hogy megszabaduljanak tőle” – tette hozzá Porotto.

Farber szerint a gyerekek egyedülálló módon alkalmazkodnak a kórokozókhoz, amelyekkel először találkoznak, hiszen immunrendszerük erre van “tervezve”. “Számos tapasztalatlan T-sejttel rendelkeznek, amelyek fel tudnak ismerni mindenféle új kórokozót, míg az idősebb emberek jobban függenek immunológiai emlékeiktől. Nem tudunk úgy reagálni egy új kórokozóra, mint a gyerekek” – magyarázta a szakember.

A vizsgálatban résztvevő 47 gyermek közül 16-ot kezeltek  több szervet érintő gyulladásos szindrómával (MIS-C), míg a további 31 résztvevő gyermeknek azután lett pozitív a koronavírus tesztje, hogy egyéb probléma miatt keresték fel az orvost. A MIS-C-ben nem szenvedő gyerekek felének nem voltak COVID-19 tünetei. A vizsgálatban résztvevő 32 felnőtt állapota pedig a kórházba felvett, súlyosan érintett betegtől az enyhébb betegségben szenvedő, otthon gyógyulóig terjedt.

A gyerekek közül mindkét csoport antitestprofilja ugyanolyan lett, amely eltér a felnőttekétől.

A felnőttekkel összehasonlítva a gyerekek kevesebb antitestet termelnek a vírus tüskefehérjéje ellen – ezt használja a vírus az emberi sejtek megfertőzésére. A gyerekek antitestjeinek volt a legkevésbé semlegesítő (neutralizáló) aktivitása, míg a felnőttek – beleértve a huszonéves fiatal felnőtteket is – mind semlegesítő antitesteket termeltek. A semlegesítő tevékenység a legerősebben a legbetegebb felnőtteknél volt.

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy a betegséggel a leginkább küzdők termelik a legnagyobb semlegesítő aktivitással bíró antitesteket, Farber szerint ez feltehetőleg azt tükrözi, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a legbetegebb pácienseknél. “Van összefüggés az immunválasz nagysága és a fertőzés mértéke között. Minél súlyosabb a fertőzés, annál erőteljesebb az immunválasz, mert több immunsejtre és fokozott immunreakcióra van szükség, hogy le tudja győzni a nagyobb dózisú kórokozót” – mondta el a szakember.

A gyerekek – szemben a felnőttekkel – nagyon kevés antitestet termeltek egy, csupán az immunrendszer számára látható vírusfehérje ellen, miután a vírus megfertőzte a sejteket. Farber szerint ez arra utal, hogy a gyerekeknél a fertőzés nem terjed szét annyira, és nem pusztítja el sok sejtjüket.

“Tekintve, hogy a gyerekek gyorsan legyőzik a vírust, nincs széles körűen elterjedt fertőzésük, és nincs szükségük erős ellenanyag-válaszra sem” – tette hozzá Porotto. A gyerekek csökkent fertőződése jelezheti, hogy a felnőtteknél rövidebb ideig fertőzőek, de a gyerekek vírusterhelését nem mérték a kutatók.

A kutatók szerint a gyerekek antitest válaszai nem utalnak arra, hogy gyengébb választ adnának egy oltásra. A fejlesztés alatt álló vakcinák a vírus darabjait tartalmazzák, és nem a fertőzés szokott útját utánozzák. “A gyerekek nagyon jól reagálnak az oltásokra, és úgy hiszem, jó semlegesítő antitest-válaszokat alakítanak majd ki a SARS-CoV-2 vakcinára, és valószínűleg védettebbek lesznek, mint a felnőttek” mondta Farber. Hozzátette, hogy nagyon kevés oltásvizsgálatba vonnak be gyerekeket, és szükségük lesz ezekre az adatokra is, hogy megértsék, milyen jól működnek a vakcinák a gyerekeknél.

Az eredmények azt sugallják tehát, hogy a gyerekek és a felnőttek fertőzése más, de az nem ismert, hogyan tudnak a gyerekek könnyebben megszabadulni a vírustól, és mi az, ami a felnőttek immunrendszeréből hiányzik. A kutatók éppen ezért a T-sejt-válasz különbségeit keresik, különösen a tüdőben elhelyezkedő T-sejteknél.

Az új koronavírussal fertőzött gyerekek erősebb választ válthatnak ki a veleszületett immunrendszerből is. A korábbi tanulmányok szerint a veleszületett immunválasz megkéshet a SARS-CoV-2 fertőzött felnőtteknél. “Ha a veleszületett válasz erős, az csökkentheti a vírusterhelést a tüdőben, és az adaptív válasz antitestjeinek és T-sejtjeinek kevesebbet kell takarítaniuk” fogalmazott Farber. De az is lehetséges, hogy a vírus kevésbé tudja megfertőzni a gyerekek sejtjeit, feltehetőleg azért, mert az ő sejtjeik kevesebb fehérjét expresszálnak, melyekre a vírusnak szüksége van az emberi sejtek megfertőzéséhez.

A kutatók jelenleg ezeket a lehetőségeket tesztelik.

A cikk forrása: medicalxpress.com