Szponzorált tartalom
Gyerek

„A gyerekemmel képtelenség volt ’baleset’ nélkül megúszni egy autózást”

Az utazás közben jelentkező hányinger, émelygés, pláne a hányás könnyen elronthatja a kirándulás örömét. Míg felnőtt korban már igen ritkán fordul elő, a gyerekeknél még elég gyakori, de van néhány trükk, hogyan tudjátok megszüntetni a kellemetlen tüneteket.
2024. Július 08.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Amikor nyaralni mentünk, mindig volt nálunk gyógyszer, a kislányom ugyanis rosszul viselte a hosszú vagy nagyon kanyargós utakat. Ha rájött az émelygés, meg kellett állnunk, hogy kicsit megsétáltassuk a levegőn. Ha erre nem volt lehetőség, sajnos az autóban jött rá a hányás – idézi fel Tímea. Később rutinosabb lett és kitapasztalta, mikor kell beadni Emmának a gyógyszert, hogy ne legyen baj: „Görögországban, ahol a szerpentínek igencsak megviselték, már a reggelihez megkapta.” Szerencsére – mint mondja – nagyjából 15 éves korára kinőtte az utazási betegséget, úgyhogy mostanra már nincs szükség időzítésre, trükközésre.

Az egyensúly-érzékelés áll a háttérben

Habár gyakran csak tengeribetegségként emlegetik, valójában egy autó-, vonat-, vagy repülőút, de akár a hullámvasút és a körhinta is kiválthat utazási betegséget, más néven kinetózist. A jelenség mögött az áll, hogy a belső fülben lévő egyensúlyszerv eltérő ingereket észlel, mint a szem. Mindez összezavarja a szervezet egyensúly-érzékelését, így rosszullét lép fel sápadtsággal, hideg verejtékezéssel, fej- vagy gyomorfájással, émelygéssel, hányingerrel, amit rosszabb esetben hányás is követ.

A tünetegyüttes leginkább a 2-12 éves gyerekeket érinti. A csecsemőkre, akik még nem tudnak járni, vagyis egyensúly-érzékelésük nem alakult ki, és az idősebb felnőttekre, akik már kevésbé érzékenyen reagálnak a testmozgást kísérő változásokra, nem igazán jellemző. Persze kivételek itt is vannak, így sajnos olyan is akad, aki soha nem növi ki a kellemetlen panaszokat. Az ovis, iskolás gyerekeknél gyakori tehát a rosszullét, ami igencsak megnehezítheti például a buszos osztálykirándulásokat. Ha tudod, hogy a gyermeked valószínűleg rosszul lesz, készülj fel előre és szerezz be a tüneteket megelőző vagy enyhítő készítményt! Érdemes emellett a gyereket a busz elejébe ültetni, hogy lássa az utat, illetve hogy egy esetleges rosszullét esetén gyorsan ki tudjon jutni a friss levegőre.

„Az utazás gombóccal a torkomban zárult, míg ki nem jött minden”

„A hosszú utakat akár autóval, akár busszal vagy hajón tettük meg, én mindig rosszul voltam” – emlékszik vissza Emese, aki óvodás kora óta megszenvedett minden hosszabb nyaralást. „A szüleim mindig bekészítettek egy lavort hátulra, mert sokszor az autópálya közepén félreállni nem tudtak. Amióta az eszemet tudom, nagyon rosszul viseltem az autóutakat, általában az anyósülés mögött ültem, kiláttam, de a nézelôdés sem segített. Kellemetlen gyomorérzéssel indult mindig, aztán egy hosszas gombóccal a torkomban zárult, míg ki nem jött minden. Szinte minden alkalommal hányással végződött az egész, akár egy nap több alkalommal is, amíg az autózás tartott” – avat be a fiatal anyuka. Ahogy fel tudja idézni: akár teli hassal, akár üres gyomorral indultak útnak, az eredmény mindig ugyanaz volt. Volt, hogy késő este indultak el, mert alvás közben nem jöttek elő a kellemetlen tünetek. „Olvasni, bármit nézegetni a rázkódó autóban sosem mertem és a mai napig nem tudok pár percnél tovább. A friss levegő beengedése ideig-óráig segített, a megállás is, de olyan gyakran esélytelen volt pihenőt tartani. A rosszullétek a saját jogosítványom megszerzésével, 18 éves koromban kezdtek eltűnni. Vezetés közben sosem volt még hányingerem, olyankor az agy biztosan másra koncentrál” – avat be Emese, akinek felnőttként már csak ritkán fordul fel útközben a gyomra, az is inkább csak akkor, ha hátul ül és több percig a telefonját nyomkodja, így ezt tudatosan kerüli.

„Ha rosszul lesz, tulajdonképpen nem számít, mennyit megyünk. Előfordul, hogy már indulás után öt perccel nyöszörög, hogy fáj a hasa, rosszul van, máskor pedig még három óra után sem panaszkodik” – meséli Anna, akinek ötéves kisfia amióta beszélni tud, jelzi az autóban, ha meg kell állni. Ilyenkor rendszerint kiszállnak, sétálnak, eszegetnek, levegőznek. Ha viszont ez nem sikerül azonnal, előfordul, hogy takarítani kell a kocsit. „Azt vettem észre, ha indulás előtt nem eszik rendesen, hamarabb jön az émelygés” – magyarázza Anna.

 Néhány tipp, hogy a gyereknek minél könnyebb legyen az utazás

 • Készülj fel előre, hogy a gyereked a lehető legkellemesebb körülmények között utazhasson! Adj neki párnát vagy fejtámaszt, ami menet közben stabilan tartja a fejét!
 • Időnként engedj be friss levegőt utazás közben! Ha erre nincs lehetőség, használjátok a klímát!
 • Ne engedd, hogy olvasson vagy mobilozzon menet közben! Inkább kifelé nézelődjön és minél távolabbi, lehetőleg álló tárgyakra fókuszáljon! Az sem baj, ha végig a látóhatárt kémleli.
 • Igyekezd elterelni a figyelmét, amíg úton vagytok! Mesélj neki, beszélgessetek, játsszatok…
 • Ha megtehetitek, időnként álljatok meg egy kicsit levegőzni!
 • Zárt autóban sose dohányozz, de az egyéb erős szagokat is kerüld, például ne fogyassz alkoholt, fűszeres ételeket, nassolnivalókat!
 • A sofőr próbáljon meg lassabban, nyugodtabban, simábban és egyenletesebben vezetni. Lehetőleg kerülje a hirtelen gyorsítást, fékezést!
 • Figyelmeztesd jó előre, ha éles kanyar vagy nagyobb bukkanó következik!
 • Használjatok hányinger-csökkentő gyógyszert! (A szirup formátum 2 éves kortól adható.)
 • Hajón üljetek minél közelebb a vízszinthez; repülőn középtájt, a szárnyakhoz közel; vonaton ablak mellé és a menetiránnyal megegyezően; autóban pedig az anyósülésen a legjobb utazni.
 • A tünetek mögött idegrendszeri éretlenség is állhat, amit TSMT tornával hatékonyan lehet kezelni.

 

A Daedalon tabletta különböző eredetű hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére szolgál. Alkalmazható többek között bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor. A Daedalon tabletta 6 évesnél fiatalabb gyermeknek nem adható. Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt fél órával kell bevenni. Amennyiben a tünetek (hányinger, hányás) a gyógyszerszedés ellenére két nap után is fennállnak, illetve egyéb tünetek is jelentkeznek, azonnal keresd fel az orvosod! A Daedalon Kid oldat már kétéves kortól alkalmazható. (X)

  

Szponzorált tartalom. A cikk a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából készült.

Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt ½ órával kell bevenni. Daedalon® 50 mg tabletta, dimenhidrinát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Daedalon® Kid 12,5 mg/5 ml belsőleges oldat. Dimenhidrinát tartalmú vény nélkül kapható gyógyszer.

Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., www.gedeonrichter.com

Mellékhatás / nemkívánatos esemény bejelentése és a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; [email protected]

Document ID: KEDP/DAFIHN, Lezárás dátuma: 2024.07.05.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!