Gyerek

A gyermekfülhallgatók mégsem biztonságosak?

Egy termékajánló weboldal 30 tesztelt fülhallgatónál talált komoly problémát a hangerőt illetően.
2017. Március 16.

A gyermekek számára készült fülhallgatók általános jellemzője, hogy úgy tervezik őket, hogy a hangerőt biztonságos hangerő szinten tartva megóvják a kicsiket a halláskárosodás veszélyeitől.

Ez úgy működik, hogy egy beépített “hangerő limiter” akadályozza meg, hogy a maximális hangerő ne lehessen nagyobb, mint 85 dB (viszonyításképpen az átlagos beszéd hangereje 60 dB, a zenelejátszók által kibocsátott maximális hangerő pedig 105 dB).

Azonban a Wirecutter nevű elektronikai kütyüket ajánló weboldal készítői nemrégiben 30 különböző márkájú fülhallgatót vetettek tesztelés alá, és egészen megdöbbentő eredményre jutottak.

Úgy találták, hogy 50 százalékuk egyáltalán nem tartja a hangerőt az ígért decibelen. Mi több, sok közülük olyan nagy hangerővel működik, ami akár perceken belül halláskárosodást okozhat a gyermekeknél.

Emellett találtak példát olyan fülhallgatóra is, amelyeken a gyerek egyszerűen ki tudta kapcsolni a hangerő limitert.

„A gyártók olyasmit állítanak, amik egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak” – írja a New York Times a napvilágra került eredményekkel kapcsolatban.

Öt tinédzserből egy már valamilyen szintű halláskárosodástól szenved, az orvosok egy része pedig ezt a fejhallgatók silány minőségének tudja be. „Ezek a gyerekek napi szinten hallgatnak olyanan hangosan zenét, mintha rock koncerten lennének” – nyilatkozta egy fül-orr-gégész az ABC New-nak.

A probléma tehát valós, fontos, hogy tudjunk róla és odafigyeljünk a saját csemeténk hallásának megóvására. Mindezek tudatában, nyilván bennünk is felmerül a kérdés, hogy akkor milyen fülhallgatót érdemes beszereznünk a gyereknek, ami garantáltan biztonságos? A Wirecutter szakértői a Puro BT2200 kábel nélküli Bluetooth-os modelljét ajánlják.

Ezek a cikkek is a témához kapcsolódnak:

Ezt kell tudni a baba hallásáról

Ezért vizsgáltasd meg a gyerek hallását

Nem természetes, ha túl hangosan beszél a gyerek

Megható videó: először hall jól a kisbaba

Biztos, hogy jól hall a gyerek?