Gyerek

A gyermekkori cukorbetegség gyakrabban kezdődik télen

A 15 év alatti gyermeknek nagyobb a kockázatuk az I-es típusú cukorbetegség kialakulására a téli hónapokban - derül ki egy vizsgálatból.
2009. Szeptember 06.

Az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium kutatói ezt a téli trendet gyakoribbnak találták a fiúk körében, illetve 5-14 éves kor között mindkét nemben. A II-es típusú cukorbetegséggel ellentétben, amely középkorúakban alakul ki, az I-es típus általában gyermekkorban kezdődik és egész életre szóló inzulinkezelést tesz szükségessé.Cukorbetegség

A betegség akkor fejlődik ki, amikor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak. Máig nem tisztázott, miért pusztulnak el ezek a sejtek, de a legvalószínűbb oka a testnek a sejtek ellen indított rendellenes reakciója, amelyet vírusos vagy egyéb fertőzés indíthat el. “Számos okot feltételeznek az I-es típusú diabétesz évszakhoz kötődő kezdetének” – közölte Elena Moltchanova, a vizsgálat vezetője. “Ilyen például az emberi vér cukor- és inzulinszintjének évszakok szerinti változása, az évszakok vírusos fertőzései, a tény, hogy a fiatalok többet esznek és kevesebbet mozognak a téli hónapokban, illetve hogy a nyári szünidőben nincs iskolai stressz és több időt tölthetnek a szabadban” – teszi hozzá.

Korábbi vizsgálatokkal ellentétben Victoria King, a Diabetes UK kutatási menedzsere szerint “ez a nagyobb méretű vizsgálat erősebb korrelációt mutat, ami érdekes, főként, hogy továbbra sem tudjuk pontosan miért alakul ki az I-es típusú diabétesz.”

“Ennek a mintázatnak a megvizsgálásával esetleg többet tudhatunk meg arról, hogy mi indíthatja be az I-es típusú cukorbetegség kialakulását.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • Kezdődő cukorbetegség is okozhatja a kínzó szomjúságot
  • Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon
  • Diabétesz és hipoglikémia
  • Animáció: HáziPatika.com

    Forrás: Medipress