Gyerek

Diabétesz és hipoglikémia

Egy cukorbeteg esetében, különösen, ha gyerek, nagyon ijesztő tud lenni számára és a környezet számára is az úgynevezett hipoglikémiás állapot.
2015. Január 06.

A hipoglikémiás állapotban a vércukor szintje hirtelen lezuhan (3,5 mmol/l (70 mg/dl alá esik) és ezzel a megzavarja a szervezet működését. Ilyenkor a vérben lévő glükózt gyorsabb ütemben veszik fel a sejtek, mint ahogy azt a vér képes a keringésbe juttatni. Ilyen állapotban azok a szövetek, amelyek így jutnának energiához, éheznek.

Mivel az egyik legfontosabb ilyen szervünk az agy, ezért a hipoglikémiás roham esetén eszméletvesztés is történhet. De nem minden esetben jár ilyen szélsőséges tünetekkel. Többnyire enyhe formában jelentkezik, éhséget, remegést, szédülést, álmosságot, zavartságot, nyugtalanságot, homályos látást érzékel vagy jelez a beteg. Ilyenkor megfelelő étkezéssel helyreállítható a szervezet egyensúlya. Amennyiben azonban nem reagálunk a tünetekre, súlyosabb esetekben a már említett eszméletvesztés is előfordulhat.

Ha ezeket a tüneteket észleljük egy cukorbetegnél, ültessük le, adjunk neki cukros italt, kockacukrot, szőlőcukrot, hogy megemelkedhessen a vércukorszint és elkerülhessük a hipoglikémiás rohamot. Amennyiben a beteg állapota stabilizálódott, adjunk neki 10-20 gramm lassú felszívódású szénhidrátot (tésztát, rizst), hogy stabilan visszaálljon a vércukorszint.

Súlyosabb esetben, ha a beteg elveszíti az eszméletét, azonnal hívjunk mentőt, fektessük stabil oldalfekvésbe (vagy legalább az oldalára), biztosítsuk a szabad légutakat. A közeli hozzátartozók általában megtanulják az ilyen esetekben beadandó glükagon injekció alkalmazását, amivel a beteg állapota stabilizálható.

Az innovatív terápiákat ismertető okosgyógyszer.hu arra hívja fel a figyelmet (amellett, hogy ma már több olyan gyógyszer is létezik, amelynek alkalmazása mellett nem vagy csak nagyon ritkán jelentkezik hipoglikémia) , hogy a hipoglikémia kialakulása rendszerint összefügg a gyógyszeres kezeléssel, ám a gyógyszerrel nem hozható kapcsolatba.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a legtöbb ilyen típusú rosszullétet azok az inzulin vagy más olyan, inzulinelválasztást fokozó gyógyszerek okozzák, melyeket a vércukorszint csökkentésére szednek a betegek. Ha ezek adagja az elfogyasztott étel szénhidrát-mennyiségéhez képest magas, túlságosan lecsökkenthet a vércukorszint.

Súlyos hipoglikémia elsősorban hosszabb ideje fennálló, súlyos cukorbetegségnél fordul elő. Diabétesznél az alkohol – különösen a tömény szeszesitalok – fogyasztása éppúgy okozhat kábulat, zavartság kialakulásához elegendő súlyosságú hipoglikémiát, mint a hosszan tartó, megerőltető testedzés vagy az intenzív fizikai munka.

Jellemző, hogy a 2-es típusú diabétesszel élők kevés figyelmet fordítanak a hipoglikémiára, pedig egyes felmérések szerint a cukorbetegek 32 százaléka már átesett ilyen állapoton. A megfelelő diéta betartása, a helyes gyógyszerezés, és a vészhelyzetekre is felkészült beteg és környezete azonban jól és eredményesen kezelheti az esetlegesen jelentkező hipoglikémiás állapotot.

Fontos, hogy a betegek és családtagjaik, barátaik, az iskola, óvoda, munkahely tisztában legyen az érintett állapotával, hogy a diabéteszes segítségére tudjon lenni olyankor, amikor váratlanul leesik a vércukra.