Gyerek

A migrént a házastársak is megszenvedik

Ha valakit migrén gyötör, azt valószínűleg a házastársa is megszenvedi - erre a következtetésre jutott az a friss felmérés, amely több mint 4 000 migrénes beteg és családtagjainak kikérdezésével készült.
2016. Június 05.

„A kutatásunk rávilágít arra a súlyos teherre, amelyet a migrén róhat a családi tevékenységek széles körére, a szülői feladatokra, a házastársi kapcsolatokra és a család pénzügyeire” – foglalta összes a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Dawn Buse, a New York-i Montefiore Fejfájáskutató Központ viselkedésgyógyászati részlegének igazgatója.

A migréntől szenvedő személyek több mint 40 százaléka, valamint a házastársaik/élettársaik 23 százaléka vélte úgy, hogy a migrénes betegek jobb szülők lennének, ha nem gyötörné őket a betegség. A felmérés szerint a migrénes betegek körülbelül fele mulasztott el legalább egy családi tevékenységet az elmúlt hónapban a migrén következtében. A migrénes betegek körülbelül egyharmada és házastársaik/élettársaik 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a migrén miatt aggasztja a család hosszú távú pénzügyi biztonsága. Ez az aggodalom azok esetében mutatkozott a legerősebbnek, akik krónikus (havonta legalább 15 nap) migrénben szenvednek, illetve akiket gyakoribb rohamok gyötörnek.

„A migrénben szenvedő válaszadók és házastársaik jelentős érzelmi kellemetlenséget, többek között bűntudatot, aggodalmat és szomorúságot tapasztalnak amiatt is, milyen hatással van a betegség a családtagjaikra” – tette hozzá Buse. „Ezek az eredmények is bizonyítják, milyen súlyos kihívásokkal és negatív hatásokkal kell szembenézniük a migréntől szenvedő betegeknek és családtagjaiknak.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • Összefüggés lehet gyerekeknél a migrén és a szívhibák között
  • Migrén is kínozza a kövér gyerekeket
  • Már megint fáj a fejem!
  • Forrás: Medipress