A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt oldala, a Szupermenta összesen 19 kókuszos szaloncukortípust vizsgált meg. A tesztelt édességek között volt dobozos, zacskós, valamint lédig termékek is. Vizsgáltak mártottat és töltött szaloncukrot is. Hat szaloncukor tejcsokoládé, kilenc étcsokoládé, négy pedig kakaós (ét)bevonómasszás bevonatú volt.
A szakemberek az alábbi laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá a szaloncukrokat:
- mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella, E. coli)
- allergének (dió, tejfehérje, glutén)
- transzzsírsavtartalom
- szemszám
- bevonatarány
- cukortartalom
- édesítőszertartalom
A Szupermenta szakembereinek mérése alapján minden termék megfelelt a mikrobiológiai vizsgálatoknak, azaz nem mutattak ki sem szalmonellát, sem E.coli baktériumot. Az allergén tartalommal hasonló a helyzet: a jelöléseknek megfelelő volt a beltartalom is. Minden más laboratóriumi vizsgálaton is jól szerepeltek a kókuszos szaloncukrok, a szakemberek szerint azonban érdemes vásárláskor alaposan elolvasni a jelölésen feltüntetett információkat, hogy a számunkra legmegfelelőbb karácsonyi édességet válasszuk.
A részletes teszteredményeket ITT lehet elolvasni.