Gyerek

A Semmelweis Egyetem oktatóvideóban mutatja meg, hogy kell kiszedni a kullancsot

Itt a kullancsok szezonja, bár az enyhe időjárás miatt valójában eddig is velünk voltak. Csakhogy a jó időben többen kerekednek fel, mezítláb rohangálnak a fűben, ami kedvez a vérszívóknak. A Semmelweis Egyetem most videót készített arról, hogyan kell helyesen kiszedni a kullancsot.
2024. Június 07.
kullancs
Kép: Getty Images

Mi is sokszor írtunk már a legnagyobb kullancsos tévhitekről, úgy mint:

  • nem esik a fejünkre, mert nem a fán él, hanem az aljnövényzetben
  • ha a bőrünkbe fúrta magát, akkor tilos olajjal, krémmel vagy bármivel is bekenni
  • nem szabad csavargatni sem jobbra, sem balra.

Mielőbb el kell azonban távolítani, mert minél tovább marad bennünk, annál nagyobb az fertőzés veszélye. Persze legjobb a megelőzés: oltás, zokniba gyűrt nadrág, hosszú ujjú ing, kalap. És minden egyes szabadban töltött idő után alapos átvizsgálás. Ha a bőrünkön csimpaszkodik, akkor pedig ki kell szedni, nem is akárhogy, de véletlenül se gondoljunk nehéz feladatra. Kullancscsipesz-vagy kanál a megfelelő eszköz, ha nincs ilyesmink, akkor szemöldökcsipesz, köröm is megfelelhet. A lényeg, hogy a vérszívót csak a fejénél szabad összeszorítani, ugyanis ha a hasi résznél ragadjuk meg, akkor nagyobb eséllyel öklendezi bőrünkbe a belső szerveiben található kórokozókat – mondta dr. Kovács Anikó, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának bőrgyógyásza.

Itthon a kettő leggyakoribb kullancs okozta betegség a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A bőrgyógyász szerint egyiktől sem kell megijedni, az előbbi antibiotikumos kezeléssel sikeresen gyógyítható, így ha felismertük bőrünkön a rá jellemző, körkörös vagy ovális pírt, forduljunk orvoshoz. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás legegyszerűbb megelőzési formája az oltás.