Gyerek

Ezekre érdemes figyelni a kullancs eltávolításakor

Hogyan és mivel távolítsd el a kullancsot, és mi az, amit jobb kerülni?
2023. Június 24.
kullancs
(Kép forrása: Getty Images)

A nyári kirándulások idején sajnos előfordulhat, hogy kullancs csípi meg a gyereket vagy téged. Érdemes a hátizsákba valamilyen kisebb csipeszt, vagy a gyógyszertárban beszerezhető, speciális kullancseltávolító csipeszt/kanalat is eltenned, hogy ha megtörtént a baj, hamar ki tudd szedni a kis vérszívót.

Arról, hogy mire érdemes figyelni a kullancs eltávolításakor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített egy tájékoztatót, amit közösségi oldalukon meg is osztottak.

A tájékoztató szerint először is fontos, hogy ne nyomjuk össze a kullancs testét kiszedéskor. Erre azért kell figyelni, mert ha összenyomjuk, akkor éppen a testbe préseljük a kullancsban lévő kórokozókat. Másrészt pedig jó, ha minél előbb megtörténik az eltávolítás – ezért is érdemes elvinni a csipeszt, és a kiránduláson is időnként tartani egy ellenőrzést, ha lehetséges.

 

A kiszedésnél a feji végéhez közel, közvetlenül a bőr közelében fogjuk meg a kullancsot, és lassan húzzuk, hogy a kullancs maga eressze el a bőrt. Ha a feje/szájszerve véletlenül beszakad, az érdemes hagyni, hogy magától kilökődjön – ez néhány nap alatt történik. Alaposan mossunk kezet a művelet után.

Az NNK is felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes a csípés pontos helyét és idejét feljegyezni, és ha egy hónapon belül növekvő piros folt jelenik meg körülötte, felkeresni az orvost!

Ahogy arról korábban a Gyerekszoba.hu is írt, vannak házi praktikák, amiket jobb inkább elkerülni!  A kullancs kenegetése, olajozása, alkoholozása, különböző zsiradékokkal történő masszírozása, ecettel vagy gyufaszállal való piszkálása nem segít, és még ronthat is a helyzeten, mert öklendezésre késztetheti a kullancsot.

A legjobb természetesen, ha meg tudjuk előzni a csípést: ehhez alkalmazzunk zárt ruházatot, és használjunk kullancsriasztó spray-t.