Gyerek

A stabil oldalfekvés gyerekjáték! – VIDEÓ

Az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. A Facebookon pörög egy videó, ahol egy 3 éves kisfiú teszi stabil oldalfekvésbe az édesanyját. Nézd csak!
2016. Február 16.

Akinek van jogsija, annak biztos ismerős a stabil oldalfekvés kifejezés. Annyira egyszerű a dolog, hogy egy 3 éves gyerek is elboldogul vele. Simon akcióját már közel 5 millióan látták a Facebookon.

Simon 3ans qui vient de faire une PLS!

Közzétette: Xavier Chaine2015. november 28.

Mire jó a stabil oldalfekvés?

Ha esetleg már nagyon távol van a fogalom, és nem emlékszel rá, hogy mikor és miért kell használni a stabil oldalfekvést, összefoglaljuk pár mondatban.

Az eszméletlen sérültnél a legnagyobb veszélyt a fulladás jelenti. Ha hanyatt fekszik, a nyelv hátracsúszhat, és a vér, nyál, hányadék elzárhatja a légutakat. Ha nem kap elég oxigént az agy, percek alatt megkezdődik a szövetek elhalása, s bekövetkezhet a halál.

Ha eszméletlen sérültet látunk el, előbb meg kell vizsgálni a száj- és garatüreget (átjárhatóvá kell tenni), majd stabil oldalfekvésbe kell helyezni a sérültet, ez által biztosíthatjuk a szabad lélegzést addig, míg nem érkezik segítség.

Kapcsolódó cikkeink:

Az agyrázkódás tünetei

Leselkedő veszélyek