Gyerek

A szemszárazság lehetséges okai

Minden harmadik ember szenved szemszárazságtól, idősebb korban és főként nőknél még ennél is gyakoribb jelenség. Sok ok állhat a háttérben, enyhíteni szemcseppel és a környezeti tényezők megváltoztatásával lehet.
2018. Július 20.
A szemszárazság lehetséges okai

A szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, ez a funkció sérül amikor szemszárazságról beszélünk. A szemszárazság tünetei a szúrós érzés, a szem vörösödése és a szemfáradtság. Súlyosabb esetekben a fény is zavarja a szemet.

A szemszárazság okai sokfélék lehetnek, például ha nem megfelelő a könny összetétele, ha túl kevés a könny, de gyógyszerek mellékhatásaitól is kialakulhat, pl. ha tartósan használunk bizonyos szemcseppeket, vagy antidepresszánsokat szintén kialakulhat szemszárazság. A számítógép előtt töltött sok idő vagy a sok tévézés is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Javasolt húsz percenként megszakítani a munkát, a számítógéptől legalább húsz méterre nézzünk minimum 20 másodpercig.

A huzat vagy az alacsony páratartalom sem kedvez a szemszárazságnak.

A menopauzát követően megváltozik a hormontermelés, aminek következménye, hogy kevesebb könny termelődik. De kontaktlencsétől vagy autoimmun betegségtől is lehet szemszárazság.

Dr. Németh János a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese azt tanácsolja, hogy szemcseppét forduljunk orvoshoz, aki ki deríti, hogy mi áll a szemszárazság hátterében. Azokat a szemcseppeket óvatosan kell használni, amelyek az erek összehúzásával szüntetik meg a szem vörösségét, ezekhez a készítményekhez hozzá lehet szokni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Semmelweis Médiasarok