Gyerek

„A szülők túlságosan rettegnek attól, ha a gyerekek boldogtalanok”

Hogyan segíthetünk elérni a gyereknek a boldogságot? A szakember szerint az a titok, hogy ne védjük annyira a boldogtalanságtól - írja az nlc cikke.
2024. Január 21.
kisgyerek
Fotó: Getty

Arthur Brooks, író, előadó, Harvard-professzor és boldogságkutató nemrég a Today With Hoda & Jenna című műsor vendége volt, hogy bemutassa új könyvét, a Build the Life You Want: The Art and Science of Getting Happier (Érd el a kívánt életet: A boldogabbá válás művészete és tudománya). Beszélgetésük során Jenna Bush Hager megkérdezte Brooksot a szülők által elkövetett leggyakoribb hibáról a boldogsággal kapcsolatban, a szakember pedig rávilágított egy olyan problémára, amellyel túl sokszor találkozik: a szülők nem engedik meg a gyerekeknek, hogy boldogtalanok legyenek.

„Az egyik dolog, amit látok, hogy a szülők túlságosan rettegnek attól, ha a gyerekek boldogtalanok – válaszolta Brooks. – Teljesen kiborulnak ettől. A helikopter szülői magatartás nagy része azért van, mert állandóan a gyerekük érzéseire gondolnak, és megpróbálják eltörölni a rossz érzéseket, ami nagy hiba. A gyerekednek élni kell. A gyerekednek tanulni kell. A gyerekednek fejlődni kell. Azt akarod, hogy a gyereked teljes életet éljen, boldogabb életet.”

Brooks természetesen nem ítéli el a szülőket azért, mert túlságosan védelmezik a gyerekeket, pontosan látja, hogy ez a törekvés jó szándékból születik. Ám amikor egy szülő megóvja a gyerekét a következményektől (például megcsinálja helyette a házi feladatot, hogy ne kerüljön bajba az iskolában), megfosztja a gyereket attól a lehetőségtől, hogy fejlődjön az önállósága és letöri a függetlenségre való törekvését.

A függetlenségbe ugyanis az is beletartozik, hogy olyan nagy, kellemetlen érzéseket érezzen a gyerek, mint a kudarc és a szomorúság.

Bár ez sok szülő számára ellentmondásosnak tűnhet, Brooks mellett számos szakértő is egyetért abban, hogy az egészséges érzelmi fejlődés szempontjából az a jó, ha a gyerekek számára lehetővé tesszük az érzelmek széles skálájának megtapasztalását. A negatív érzelmekét is.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA éred el.