Gyerek

A túl sok cukor még az egészséges emberek máját is károsítja

A Guilfordi Surrey Egyetem kutatócsoportjának legújabb tanulmánya szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak a beteg, hanem a teljesen egészséges emberek májára is kimutathatóan káros hatású, ugyanis jelentősen megnöveli a vér és a máj zsírtartalmát.
2017. Október 25.

„ A nagy mennyiségű cukorbevitel ugyanis oly módon változtatja meg a zsírlebontási folyamatokat a szervezetünkben, amely megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási valószínűségét.” – állítja Bruce Griffin, a kutatás vezetője.

Griffin és csapata olyan középkorú férfiak májának egészségi állapotát vizsgálta, akiknek vagy nagyon alacsony vagy nagyon magas volt a májukban található zsír mennyisége. A vizsgálaton résztvevő férfiaknak a kutatás ideje alatt egy előre megadott étrendet kellett követniük, mely vagy magas cukortartalmú (650 kalória cukorbevitel naponta) vagy alacsony cukortartalmú (140 kalória cukorbevitel naponta) volt.

A vizsgálat során azt figyelték meg, hogy azok a vizsgálati alanyok szervezetében, akiknek már a kutatást megelőzően is magas volt a májuk zsírtartalma, a zsírlebontási folyamatokban olyan változások következtek be, melyek közismerten megnövelik a szívbetegségek, a szívroham és a szélütés kialakulási kockázatát. Ami viszont ennél is meglepőbb eredmény volt, hogy a vizsgálatkor egyébként teljesen egészséges résztvevőknél, akik a magas cukortartalmú étrendet követték, is megfigyelhetők voltak hasonló elváltozások mind a májukban, mind a zsíranyagcseréjükben egyaránt.

„Bár a legtöbb felnőtt ember nem fogyaszt olyan mennyiségű cukrot, mint amennyit tanulmányunkban a vizsgálati alanyok fogyasztottak, rengeteg kisgyermek és tinédzser viszont könnyen elérheti ezt a szintű cukorbevitelt a sok üdítőital és édesség fogyasztásával. A felnőttkori betegségek, így a zsírmáj kialakulása is, pedig már akár a gyermekkori egészségtelen életmóddal is megalapozható.” – hívja fel a figyelmet Griffin.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Megdöbbentően sok baba kap cukros édességet
  • Ez történik, ha 10 napig nem eszik a gyerek cukrot
  • Forrás: Medipress