Gyerek

A szénsavas italok fiatalkori fogyasztása egészségtelen életmódhoz vezet

Azok a fiatal lányok, akik sok szénsavas italt isznak, nagyobb valószínűséggel folytatnak egészségtelen étrendet kamaszkoruk alatt, mint azok a társaik, akik nem isznak rendszeresen ilyet - derült ki a Penn State Kutatóközpont tanulmányából.
2010. Június 19.

A tíz éven át tartó vizsgálatok azt mutatták, hogy azok, akik öt évesen már szénsavasat ittak, a vizsgált 10 év folyamán a táplálkozási standardoknak nem éppen megfelelő étrendet folytattak. Azok a lányok, akik öt évesen nem ittak szénsavasat, és bár nem követtek semmilyen speciális étrendet, mégis egészségesebben étkeztek.Csontritkulás “A két csoport közti lényeges különbség a táplálékbevitelt illetően nem az volt, hogy mit esznek, hanem azt, hogy mit nem” – magyarázta Laura Fiorito a Penn State Kutatóközpont “Gyermekkori elhízással” foglalkozó csoport kutatója.

A két csoport között a legnagyobb különbség a tejfogyasztásban volt – a szénsavasat preferálók sokkal kevesebb tejet ittak, mint a szénsavasat nem fogyasztó társaik. Ötévesen a szénsavasat kerülők naponta körülbelül 3 deciliter tejet ittak, míg a szénsavas italt ivóknál ez a mennyiség kevesebb volt, mint 2 deci.

A megfelelő tápanyagbevitel nagyon fontos a gyermekek fejlődéséhez és növekedéséhez – számoltak be a kutatók eredményeikről a Journal of the American Dietetic Association folyóiratban, a dietetikai egyesület szakmai folyóiratában. Például, az alacsony kalciumbevitel csontritkuláshoz, a sok cukor pedig a fogak romlásához, és számos krónikus betegséghez vezethet, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézete szerint a 14 és 18 év közötti lányok ajánlott napi C-vitamin bevitele 65 milligramm. A tanulmány szerint az üdítőfogyasztók esetében ez a mennyiség alig 55 milligramm, míg a szénsavasat nem fogyasztóknál a C-vitamin bevitel 70,5 milligramm volt, ami még meg is haladja az ajánlott bevitelt. Bár a szénsavas üdítőket ivók étrendje egészségtelenebb, volt olyan tápanyag, melynek napi bevitele egyik csoportnál sem volt elegendő. A kalcium ajánlott napi bevitele 1300 milligramm. A 15 éves “szénsav-kedvelőknél” ez csak 767 milligramm, a “szénsavmentes” csoportnál egy kicsit magasabb, 851 milligramm volt, de még ez sem elegendő.

Már egész kis korban kialakulnak a táplálkozási szokások. Vannak olyan gyerekek, akik már kétéves korukban szódát, vagy szénsavas üdítőket isznak” – meséli Dr. Fiorito. A vizsgálatok során 10 éven keresztül 170 kislány étrendjét követték nyomon. Dokumentálták az elfogyasztott ételeket, italokat minden második évben három alkalommal.Vitaminok és ásványi anyagok Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a lányoknak, akik naponta körülbelül 1 deci szénsavas italt fogyasztottak 5 éves korukban, sokkal alacsonyabb volt a napi rost-, fehérje-, C-vitamin-, D-vitamin-, kalcium-, magnézium-, foszfor– és káliumbevitelük, mint azoknak, akik öt évesen nem fogyasztottak szénsavasat. A szénsavas üdítők fogyasztóinál a hozzáadott cukor napi bevitele is sokkal magasabb volt.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az üdítőket preferáló gyerekek szüleinek sokkal nagyobb a testtömeg-indexe, mint az ezt nem fogyasztók szüleinek. Ez azt mutatja, hogy a gyerek étkezési szokásait elsősorban a szülői minta alakítja ki. Tehát ha a szülő nem étkezik egészségesen, az nem csak a testtömeg-indexük növekedéséhez vezet, hanem a gyermekre is károsan hat. Már számos korábbi tanulmány készült a szénsavas üdítők étrendre gyakorolt hatásáról, de ez az első olyan, ami tíz éven keresztül több innivaló hatását vizsgálta, úgymint kávé, tea, tej, szóda, 100 százalékos gyümölcslé, gyümölcsízesítésű üdítők, és különböző gyümölcstartalmú levek. Az utóbbi években sokat foglalkoztak a különböző cukros üdítők esetleges káros hatásaival. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem adott még ki hivatalos állásfoglalást a szénsavas italok fogyasztásának csökkentéséről, de ez a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy az üdítőfogyasztást vissza kell szorítani annak, aki egészséges étrendet akar folytatni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Idd magad egészségessé!
  • Az evés a géneket is befolyásolhatja!
  • A csukamájolajtól a multivitaminokig
  • A csontépítő kalcium
  • Forrás: Medipress