Gyerek

Adókedvezmény betegségek után: mennyi jár és milyen betegségek után?

Számos betegség van, ami után adókedvezmény jár. 2019 januárjától bővült a betegségek köre, például az endometriózis, a méhnyakrák vagy a mellrák esetében is érvényesíthető az adókedvezmény.
2019. Február 05.
Adókedvezmény betegségek után: mennyi jár és milyen betegségek után?

Milyen betegségekre jár az adókedvezmény?

Nagyon sok betegség esetén adókedvezmény jár. Ilyen betegségek például a hallási-, látási-, mozgásszervi fogyatékosság, súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek, de cukorbetegség, gluténérzékenység, laktózérzékenység, Crohn-betegség, vagy cöliákia esetében is élhetünk a kedvezménnyel.A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet határozza meg. Tehát kedvezményt az érvényesíthet, aki a kormányrendelet mellékletében meghatározott betegségben szenved, vagy a mellékletben meghatározott fogyatékossággal él. A teljes lista itt érhető el. A mellékletben nem szereplő betegségek után nem érvényesíthető az adókedvezmény.2019. január elsejétől bővült a betegségek köre: az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák valamint a prosztata- és hererák betegségek esetén is érvényesíthető azóta az adókedvezmény.

Ki igényelheti az adókedvezményt?

Először is az igényelhet adókedvezményt, akinek van jövedelme, azaz a személyi kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemélynek legyen adóköteles jövedelme. A kedvezmény érvényesítésének joga másnak például szülőnek, házastársnak át nem adható.Az adókedvezmény másik feltétele, hogy az igénybevétel időpontjában a magánszemélynek legyen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolása, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozata. A fogyatékosság minősítése háziorvosnál, illetve szakorvosnál kezdeményezhető. Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de az elévülési idő végéig meg kell őrizni, mert egy esetleges adóellenőrzéskor a kedvezményre jogosultság ezzel igazolható.Visszamenőleg is érvényesíthető a kedvezmény, de csak akkor, ha az igazoláson a súlyos fogyatékosság kezdő időpontja 2019. január 1. előtti dátum.Ez az újonnan bekerült betegségek esetében is így van, ha a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor utólag a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatóak. A munkáltatónak tett adóelőleg-nyilatkozattal már év közben, a havi kifizetéseknél is igénybe lehet venni.

Mennyi adókedvezmény jár?

Az adókedvezmény mértéke megegyezik a mindenkori minimálbér 5 százalékával. Az adókedvezmény így 2021-ben havi 8370 Ft.

Forrás: napi.hu