Gyerek

Ágyi poloska: ezt kell tudnod róla

Hogyan előzheted meg, hogy ezek a bosszantó rovarok befészkeljék magukat az otthonotokba, az ágyatokba? És ha már ott vannak, hogyan űzheted ki őket? Olvasd el hasznos tanácsainkat!
2017. Április 21.

A parenting.com egy növényvédő egyesület segítségével összegyűjtötte, mit érdemes tudni ezekről az apró, de annál idegesítőbb rovarokról.

Honnan tudhatod, hogy ágyi poloskával van dolgod?

Viszkető, piros, dudorszerű kiütéseket veszel észre magadon, gyermekeden. Allergiás reakciónak is tűnhet első ránézésre, de ha alaposabban megnézed, észreveszed, hogy a kiütések szinte egy szabályos vonalban vannak. Eleinte olyan területen támad az ágyi poloska, ahol a mindenki által ismert szúnyogok csak ritkán: a törzsön, a háton és az arcon. Aztán később indulnak el a karok és a lábak felé.

Mit tegyél, ha ágyi poloskára gyanakszol?

Ágyi poloska: ezt kell tudnod róla

Alaposan nézz körbe az ágyban és az ágy környékén is. A felnőtt példányokat könnyű észrevenni, olyanok, mint az alma magja vagy a lencse. Laposak, oválisak, szárny nélküliek, nagyjából fél centiméter nagyságúak. (A petéből kikelő lárvák csaknem láthatatlanok, mert színtelenek.) Nem elég, ha az ágyneműt átvizsgálod, nézd meg a matrac varrásait, a fejtámla körüli réseket. Ha apró, fekete borsszem nagyságú kis koszokat találsz, az az ágyi poloska ürüléke lesz. De pici, száraz vércseppeket is felfedezhetsz az ágyneműn.

Az ágyon és környékén kívül érdemes átnézni az egész szobát, mert az ágyi poloska szeret a fali aljzatokban, a képek keretében és a ruhásszekrényben is megbújni.

Ha biztosra akarsz menni, szakembert hívsz, amikor ágyi poloskát találsz otthon. Ő szakszerűen elűzi otthonodból a bosszantó betolakodókat. Akármilyen alaposan is takarítasz, tudnod kell, hogy az ágyi poloska akár egy évig is elél táplálék nélkül, ezért még ha azt is tapasztalod, hogy hónapok óta nem találkoztál velük, még nem jelenti azt, hogy tényleg nincsenek ott.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy ágyi poloska befészkelje magát az otthonotokba?

Mutasd meg a gyermekeidnek, hogy néz ki az ágyi poloska, és kérd meg őket, hogy szóljanak, ha otthon, az iskolában, vagy egy barátjuk házában találkoznak vele. Az ágyi poloskák szeretnek utazni, így könnyen előfordulhat, hogy nem a csöveken, réseken keresztül jutnak be az otthonotokba, hanem valahonnan máshonnan hozza haza a gyermeked őket. Kérd meg a gyerekeket, hogy ne vegyék fel iskolatársaik, barátaik ruháit. Ha mégis egy olyan ruhában jönnek haza, ami nem az övék, azonnal mosd ki őket a gépben legalább 60 fokon.

Persze nem kell paranoiásnak lenni, de figyelmesnek annál inkább. Mert bár az ágyi poloska csípése fertőzést nem okoz, de nagyon kellemetlen tünetekkel jár, és rendkívül soká múlik el, sokáig viszket. Ha már tudjuk, hogy ágyi poloska csípett meg minket vagy a gyermekünket, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki ad majd valamilyen krémet, ami csökkenti a kellemetlen, égő, viszkető érzést a bőrön.

Ezek is érdekelhetnek:

Amit a bolhacsípésről tudnod kell

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha

Porallergia – Egy ágyban alszol az ellenséggel?