Gyerek

Aki ADHD-s, többféle digitális kütyüt használ

Az, aki ADHD-s, többféle digitális médiaeszközt használ, mint nem ADHD-s társaik, de továbbra sem jelenthető ki, hogy a digitális médiák használata ADHD-t okoz.
2018. Augusztus 14.
Aki ADHD-s, többféle digitális kütyüt használ

Azt már tudjuk, hogy a digitális média használata képes a figyelem elterelésére, és életkoronként változó, hogy mekkora ennek a veszélye. Különösen a kamaszoknál kiugró ez a jelenség, de ez életkori sajátosság, hiszen ebben az életkorban különösen fontosak az új kapcsolatok és a szociális identitás meghatározása.

Az már régóta foglalkoztatja a kutatókat és a közvéleményt is, hogy az ADHD létrejöttében szerepet játszik-e a túlzott mértékű digitális médiahasználat. Számos vizsgálat született a témában, nemrégiben a JAMA-ban publikáltak egy olyan kutatást, amely elsőként végzett követéses vizsgálat volt a témában. A vizsgálat azt állapította meg, hogy aki ADHD-s, az többféle digitális médiaeszközt használ, mint aki nem ADHD-s. Az ok-okozati összefüggést azonban ez a vizsgálat sem támasztotta alá, azaz nem egyértelmű, hogy a digitális médiától való függés ADHD-hoz vezet, vagy a már meglévő ADHD okozza a digitális média túlhasználatát – írja a pharmaonline.

Vizsgálták ugyanakkor azt is, hogy akik a vizsgálat kezdetekor nem voltak ADHD-sok, két évvel később is tünetmentesek voltak-e. Azt állapították meg, hogy minden egyes plusz digitális média használat 11 százalékkal növelte annak az esélyét, hogy a gyerek ADHD tünetei mutassa.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline