Kisgyerek

A hiperaktivitás korai jelei

Ha gyermekünk szünet nélkül beszél és egyébként is nyughatatlannak tűnik, még nem biztos, hogy hiperaktív. De oda kell figyelnünk a jelekre.
2018. Július 25.
A hiperaktivitás korai jelei

Az agy idegi működésével összefüggő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) sok millió gyereket érint világszerte, és bár legtöbbjüket az általános iskolás kor elején, 7-8 éves korukban diagnosztizálják, a nyilvánvalóbb eseteket sokszor már korábban, 5 éves koruk idején is sikerül. A hiperaktivitásnak persze már előbb is lehetnek jelei, ám 4 éves kor alatt nagyon nehéz pontosan diagnosztizálni az okot, hiszen a hiperaktivitás jelei mögött, mint látni fogjuk, nem feltétlenül csak az ADHD állhat.

Beszéd, mozgás, figyelem

A következők korai jelei lehetnek az ADHD-nak, de önmagukban még nem jelentik azt, hogy gyermekünk biztosan hiperaktív. Ezzel együtt figyeljünk oda, és beszéljünk gyerekorvossal, ha gyermekünk fejméret-növekedése elmarad az elvárttól, ha késik nála a motoros, a beszéd- és a nyelvi képességek fejlődése, illetve ha nagyon gyakori viselkedésbeli zavarok érzékelhetőek. A beszédképességeket illetően ebből a szempontból több tanulmány szerint is a 9 és a 18 hónapos kor kulcsjelentőségű: ha ekkor feltűnő késés érzékelhető a fejlődésben, akkor ez (ismételjük: sok más egyéb mellett) az ADHD tünete is lehet.Ami a viselkedési problémákat illeti, ebben az életkorban megnehezíti a jelek észlelését, hogy a gyerekek szünet nélkül változnak: ezért az összes itt sorolt korai tünetnél tartsuk észben, hogy csak akkor forduljunk szakemberhez ezek miatt, ha legalább 6 hónapon keresztül és többfajta környezetben (tehát otthon és más rokonnál vagy a bölcsődében/óvodában is) ugyanúgy jellemzőek.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ilyen jel lehet, ha gyermekünk állandóan nyugtalannak tűnik, folyton szaladgál, mászik, illetve mindenen ugrál. Ha szünet nélkül beszél, kérdez, és rendszeresen félbeszakít másokat.Továbbá ha nagyon nehéz rávenni, hogy leüljön (például azért, hogy egyen valamit – és ha nagy nehezen leül, akkor is izeg-mozog ültében), pihenjen, délután aludjon. Valamint ha nem tud hosszabban odafigyelni semmire sem: nem tud például végighallgatni egy történetet, vagy nem képes kivárni, amíg végiglapozzuk a neki szóló képeskönyvet. Mindezek mellett az is jelzésértékű lehet, ha folyton elhagyja a játékait.

Szorongás, fülbetegség

A könnyen elterelhető figyelem, az impulzivitás és a hisztik persze alapvetően teljesen normális jelenségek a gyerekek korai életszakaszában, de ezek erőteljessége, hossza és rendszeressége normál esetben azért érezhetően nem lép túl az elfogadható szinten.Fontos tudni továbbá, hogy amint a cikk elején is említettük, nem csupán az ADHD okozhatja a fentebb sorolt tüneteket. Gyermekünk például szorongásos zavaroktól is nyugtalan lehet, de okozhat hasonló viselkedést a (gyerekeknél szerencsére nagyon ritka) pajzsmirigy-túlműködés – mely esetében sokszor a szemek irritáltsága is megfigyelhető -, ahogy a belső fül különféle problémái is.Figyeljük meg néhány héten keresztül gyermekünket, és jegyezzük fel a stabilan vissza-visszatérő tüneteket, mert ez nagyon hasznos lesz, ha a probléma nem múlik el magától (vagy néhány pihenési-altatási-étkezési szokás megváltoztatásával), és orvosi vizsgálatokra lesz szükség!Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: