Gyerek

Amelyik gyerek nem hisz a Mikulásban, boldogtalan felnőtt lesz?

Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a magyar szülők 71 százaléka támogatja, hogy a gyermeke higgyen a Mikulásban. Ezt nagyon jól is teszik, a pszichológusok szerint ugyanis amelyik gyerek nem hisz ezekben, általában boldogtalanabb felnőtt lesz.
2018. December 06.
Amelyik gyerek nem hisz a Mikulásban, boldogtalan felnőtt lesz

A kutatásból az is kiderül, hogy leginkább a magasabb iskolai végzettségű és rendszeresen megtakarító szülők vélekednek úgy, hogy jobb, ha a gyerekük hisz a Mikulásban és más hasonló mitikus figurákban. Csupán 11 százalék azoknak a szülőknek az aránya, akik egyáltalán nem támogatják a gyermek képzeletvilágát és 18 százalék inkább nem ért egyet azzal, hogy a gyerek elhiggye, hogy a Mikulás létezik. Szerintük nem jó, ha a gyereket olyan tévhitekben tartjuk, hogy létezik például a fogtündér.

Az NN Biztosító megbízásából az NRC által készített reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy azok, akik magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek és rendszeresen félre tesznek legalább 30 ezer forintot a havi jövedelmükből, azok a szülők inkább támogatják a gyerekeik képzeletvilágát.

Pszichológusok szerint a Mikulásban való hit fontos a gyermeki gondolkozásban, az igazságról és a jóságról való fogalmakban. Másfelől a gyermek biztonságérzetét erősíti, ha fel tud ruházni valakit – ebben az estben a Mikulást- olyan, tulajdonságokkal, amelyekkel a gyermek (még) nem rendelkezik, de hiszi, hogy el tud jönni, és ha kell, megvédi őt mindentől – írja a hvg.hu.

Arra a kérdésre, hogy eláruljuk-e a gyereknek, hogy a Mikulás nem létezik, a gyermekpszichológusok többsége nemmel válaszol. A legtöbb gyermek, aki mesék nélkül, a képzeletet nem használva nő fel, boldogtalan felnőtté válik.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu