Gyerek

Anya dolgozik, de nincs hely az oviban

Nagy a harc a bölcsődei férőhelyekért, és az óvodákba se jut be mindenki. Mit tehetsz, ha nem jutottatok be a körzeti intézménybe?
2012. Szeptember 10.

Családi keretek között: a családi napközi

Nem könnyű manapság családi napközit nyitni, üzemeltetni, hiszen komoly szabályrendszer írja le a működést. Bár egyszerű felállásnak tűnik – családi házban vigyázni néhány gyerekre –, rengeteg kötelező költség van, amelyek miatt drága ez a forma.

Igen kézenfekvő megoldás egyébként, nyugaton elfogadott és közkedvelt módja a gyerekfelügyeletnek. A családi napköziben családias körülmények között, kis létszámú csoportokban vannak a kicsik. A hangulat olyan, mintha a szomszédba ment volna át játszani a gyerek. Az árak alacsonyabbak, mint egy magánóvodában, igaz, itt általában nincsenek pluszszolgáltatások (angol, tánc, úszás és hasonlók). Rugalmasabbak, mint az önkormányzati intézmények, hagynak időt a beszoktatásra, figyelembe veszik az egyéni igényeket (cumisüvegből is lehet inni, annyit alszik a gyerek, amennyit akar). A betegségektől is kevésbé kell tartani, hiszen a kis gyereklétszám miatt kevesebb a járvány.

A családi napközi, ahogy a neve is jelzi, családi keretek között vállalja mások gyerekeinek felügyeletét, húszhetes kortól tizennégy éves korig. Legfeljebb ötfős létszámmal működhet, de ha van segítsége a gondozónak, akkor még két gyereket láthat el. A családi napközi működtetése nincs szakképesítéshez kötve, a nyitáshoz egy negyvenórás tanfolyamot kell elvégezni.Árak: 40 000-től 80 000 forintig

Mikor érdemes ezt választani?

– Ha visszamentél dolgozni, és biztos megoldás kell a gyerek elhelyezésére.

– A fizetésed bizonyos (nem száz) százaléka fedezi a családi napközi díját.

– Fontos, hogy a gyerek más gyerekek társaságában legyen, de semmiképp sem egy túlzsúfolt óvodai csoportban.

Mire figyelj?

– A családi napközi működtetéséhez nem kell szakképesítés. Természetesen a legtöbb esetben óvónők, bölcsődei gondozók választják a magánvállalkozásnak ezt a formáját, de feltétlenül kérdezz rá, hogy ki vigyáz a gyerekekre (milyen végzettségű, milyen munkatapasztalattal rendelkezik).

– Nézz körül alaposan a családi házban, ahol a napközi működik. Mennyire gyerekbarát, van-e kert, ha kimozdulnak, milyen a környék…

– Hogyan oldják meg az étkezést? Bár ezt is szigorúan szabályozzák, jó tudni, hogy honnan rendelnek, mennyi gyümölcs jut az asztalra, mit isznak.

– Nézd meg a játékokat, a felszereltséget, kérdezz meg mindent, amiben bizonytalan vagy. Ha egyszer bizalmat szavaztál a családi napközinek, akkor ne aggodalmaskodj! A gyerekek megérzik, ha kétségeid vannak, arról nem is beszélve, hogy megmérgezi a kapcsolatot a gondozóval, ha folyton hibák után kutatsz.

Legközelebb arról olvashatsz, hogy miért jó választás a bébiszitter.