Gyerek

Anya home office-ban – Így foglald le a 6 év alatti gyereket

Otthonról dolgozol egy kisgyerek mellől? Íme, néhány játék tipp, amivel egyedül is eljátszik. Remélhetőleg hosszasan.
2020. Március 24.
Mivel játsszon, amíg te dolgozol? (fotó: Getty Images)

Nem könnyű, ha 0-24-ben vagy otthon egy kisgyerekkel. Az óvodás korú gyerekek már elég nagyok ahhoz, hogy ideig-óráig egyedül is eljátsszanak, de ahhoz még nem, hogy valóban hosszasan magukban ellegyenek. Nem csak akkor tesz jó szolgálatot pár játék tipp, ha otthonról dolgozol, hanem akkor is, ha csak egy lélegzetvételnyi magányra van szükséged. Ha már kifogytatok a szerepjátékokból, íme néhány más játék ötlet.

Gyurma

Nagyszerű lehetőség a finommotorika fejlesztésére, a képzelet szárnyalására, az alkotásra. Teremtsük meg a feltételeket: terítsünk le valamit az asztalra, tegyünk pl. törülközőt a földre, adjunk különféle eszközöket a gyurmázáshoz, pl. süti kiszúrót.

Versenyautó

Bármilyen autó megfelel: versenyautó, távirányítós, klasszikusak. Versenypályát pedig szinte bármiből lehet építeni: könyvekből, vécépapír gurigából.

Zseníliadrót

Kiváló eszköz a finommotorikus képességek fejlesztésére, fűzzön rá a gyerkőc gyöngyöket, vagy készítsen belőle bármilyen vicces alakzatot, állatokat.

Lego

Nagyon nem kell bemutatni senkinek. Nem csupán építeni lehet vele, általa egy külön világot, hanem kitűnő eszköz a szerepjátékok kellékeihez is.

Rendezés és számolás

Rengeteg mindent lehet csoportosítani, rendezni és megszámolni: színek, méretek szerint a játékait, gyakorolhatja a számolást általa. Kiválogathatja a ruháit, rendszerezheti a játékait különféle szempontok mentén. Sok kisgyerek ezzel órákig elvannak.

Puzzle

Már egészen kicsiknek is van kirakós: fa, fogantyús és csak néhány elemből áll, de annál nagyobb büszkeség, hogy egyedül rakta ki a képet. Nagyobbaknak már jöhetnek bonyolultabb képek, sok elemből álló kirakósok.

Hangos könyv, meselemez, virtuális mesefelolvasás

Ha igazán nyugodt perceket szeretnénk, akkor hallgasson mesét. Ez lehet hangos könyv, meselemez vagy akár az is, ha a nagyszülő felolvas valamilyen mesét telefonon, skype-on. Sok művésztől is hallhatunk mesefelolvasást, törekedjünk rá, hogy inkább hallgassa és ne nézze a mesét.(Cikk forrása: romper.com)