Kisgyerek

Puzzle: mikor milyet vegyünk a gyereknek?

A legtöbb gyerekszobában biztosan akad valamilyen kirakós játék: fából készült állatos, kedvenc mesefigurás, hűtőre rakható mágneses vagy 3D-s. De mikor melyik az ideális?
2017. Október 26.

Puzzle: mikor milyet vegyünk a gyereknek?

Gyermekkorom meghatározó játéka volt a Pöttyös Panni-kirakó. Egy dobozban többféle történet is lapult, amelyeket mind ismertem, hiszen a Szepes Mária-könyveket sokszor olvasta nekem anyu esténként.

Kislányomnál a hercegnős, kisfiamnál a micimackós kirakók voltak a kedvencek, de van kifejezetten családi kirakónk is, amit csak együtt rakhatunk ki.

A puzzle azért is zseniális játék, mert végig kíséri a gyermek életét, 2-3 éves kortól, az iskolás koron keresztül egészen felnőtté válásig. És pont ebben rejlik a puzzle sokoldalúsága: az egyre összetettebb, egyre nehezebb kirakósok jól tudnak idomulni a gyermek készségeihez, képességeihez és életkori sajátosságaihoz.

De mi mindent fejleszt a puzzle? Miért van ott tényleg a helye minden gyerekszobában?

A kirakós a színek és formák játéka, segít ezek helyes felismerésében. Az elemek összeillesztésével együtt fejlődnek a gyermek vizuális képességei, logikai gondolkodása és képzelőereje. A kirakós segítségével érti és tanulja meg a rész és egész fogalmát és viszonyát.A kirakós kiváló segítség ahhoz is, hogy a szem- kéz koordinációja, a finommotorika és térlátás is fejlődhessen.Emellett azt se felejtsük el, hogy a kirakózás nagy figyelmet, kitartást igényel a gyerekek részéről. Egy-egy kép kirakása sok-sok próbálkozással jár, és a gyerkőc monotóniatűrő képességét is próbára teszi.A kirakózás emellett olyan tevékenység, amihez kezdetben biztosan szükség lesz a gondos szülői segítségre, a közös elfoglaltság pedig az együttműködésre is megtanítja a gyermeket.

Mikor és milyen puzzle játékot válasszunk a gyereknek?

Természetesen mindig életkorának és képességeinek megfelelő kirakósjátékot keressünk gyermekünknek a kínálatból. A játékok dobozain találunk az életkorra vonatkozó ajánlásokat, erre mindenképpen figyeljünk, hiszen nem lenne jó rögtön elvenni a játék örömét egy számára nehezebb kirakós feladattal.Ha gyermekünk sokat kirakózik, előfordulhat, hogy már nagyobb darabszámú, nehezebb kirakóssal is elboldogul, de ekkor se támasszunk túlzott elvárásokat felé, és ne válasszunk a korábbiakhoz képest sokkal több részből álló puzzle-t.Az első puzzle 2 darabos, formaillesztős típus legyen. Később lehet próbálkozni a 6-10 darabossal. Fontos, hogy nagyobb méretű elemekből álljon, amivel a kisebb gyerkőcök is elboldogulnak. A 2 évnél idősebb gyermekek már szívesen próbálkoznak például fából készült nagyobb darabokból álló állatos kirakókkal. Jó, hogy ha az elemeken – kezdetben – külön fogóka található, ami megkönnyíti a használatukat az apró kezeknek is. 2-3 éves gyermeknek ideális választás az úgynevezett formaillesztő puzzle (pl. állatos, járműves) és a mesekocka, amelyek a későbbi puzzle játékokra készítik fel a gyerekeket, de szívesen játszanak a kisebbek szivacsból készült nagyobb puzzle-játékokkal is.

Apró, kis darabos puzzle-lal ne próbálkozzunk 3 éves kor alatt!

Óvodáskortól aztán el lehet kezdeni játszani az első valódi puzzle játékokkal. Ezek már 24-36 darabosak is lehetnek, de természetesen szülői segítséget igényelnek kezdetben.Mindenképpen olyan legyen a kirakandó kép, ami a gyermek számára is csábító. Ügyeljünk arra, hogy az ábrák lehetőleg nagyok legyenek az első kirakókon, és ne legyen túl részletgazdag vagy aprólékos a kép. Ezt hagyjuk meg a későbbi időszakra, amikor már van tapasztalata a gyermeknek a kirakásban.Érdemes a kirakósokat felváltva adni a gyermeknek, hogy minél tovább fenntartsuk az érdeklődést irántuk. Ha viszont úgy látjuk, hogy valamelyik kirakós frusztrálja, inkább pihentessük, és keressünk más, esetleg könnyebben kirakható játékot helyette.Ahogy a gyerkőc fejlődik, érdemes az egyre nagyobb darabszámú és egyre nehezebb képpel rendelkező kirakósokat is kipróbálni. Ekkor már a képek tematikája is egyre színesebb lehet, és komolyabb darabokat is választhatunk neki. A kísérletező kedvű 10 év felettiek már kipróbálhatják a 3D-s puzzle-t is, ami egészen új, különleges élményeket nyújthat.Kapcsolódó cikkeink: