Gyerek

Az 5 legjobb gyerekbarát tengerpart Horvátországban

Gyakori tévhit, hogy Horvátországban nincsenek homokos strandok. Nem sok, de vannak azért, és mivel közeli célpontok, gyerekekkel ideális nyaralóhelyek lehetnek.
2022. Június 04.

A turisztikai oldalak előszeretettel mondanak homokosnak olyan strandokat, amik igazából apró kavicsosak, vagy csak nagyon kis felületen homokosak. Márpedig ha gyerekekkel vagyunk, nem mindegy, hogy milyenek a körülmények. Lássuk, melyek azok a horvátországi partszakaszok, amik könnyen elérhetők, és tényleg jó lehetőségeket biztosítanak a családoknak. Például vannak kisgyerekes programok, árnyékos helyek, és persze lassan mélyül a víz.

1.     Medulin

Mindössze 620 kilométer, és máris elértük az egyik leginkább gyerekbarát tengerpartot.

Nagy kiterjedésű, lassan mélyülő víz, homokos part, festői öböl. A kicsik akár húsz-harminc méterre is eltávolodhatnak, nem lesz semmi bajuk.

Medulin legnagyobb vonzereje az itt található, hatalmas kiterjedésű és nagyon lassan mélyülő, homokos öböl.

Bérelhetünk napágyat, napernyőt, van öltöző, zuhanyzó… igazi családi paradicsom. A nagyobbak sem fognak unatkozni, mert telepítettek vízi ugrálóvárat, lehet bérelni vízibiciklit és kajakot. Dolgozik úszómester, a víz minőségét pedig rendszeresen ellenőrzik. Igazi gyerekparadicsomról van szó, hiszen még egy vidámpark is található a strand mögött.

Ha a szülők meginnának egy koktélt, azt is megtehetik úgy, hogy a kicsiket szemmel tartják, mert az éttermek teraszáról rálátni a homokos partra.

Kirándulási lehetőségek is vannak a környéken: Pula, Kamenjak vagy a Brjuni Nemzeti Park.

2.     Crikvenica

Az 5 legjobb gyerekbarát tengerpart Horvátországban

Ha az ember gyerekkel utazik, hirtelen az egyik legfontosabb faktor a távolság lesz. Az első, legközelebbi “gyerekes” célpont Magyarországtól Crikvenica. Mindössze ötszáz kilométer, és találunk olyan tengerparti strandot, ahol biztonságos elengedni a kicsiket. Igaz, fizetős verzióban. Igaz, nem a lehető leglassabban mélyül a víz, azért a stégek környékén biztonságos a pancsolás. A zuhanyzó, mosdó használata ingyenes, van játszóvár és sok árnyékos hely a letelepedéshez.

Büfé, étterem természetesen szintén van számolatlanul, és még rá is lehet látni tőlük a partra. A város pálmafás korzója igazán szép, ha már unjuk a strandolást, itt lehet nézelődni.

3.     Lopar

Az 5 legjobb gyerekbarát tengerpart Horvátországban

Hangyányit délebbre kell mennünk ehhez az úti célhoz, de még mindig körülbelül egy vonalban maradunk Medulinnal. Lopar a Rab szigeten található, amelynek mintegy harmadrésze homokos: a legtöbb ilyen strand itt található.

Loparban az a jó, hogy egészen aprócska falu csodás partszakasszal, amit úgy hívnak: Paradicsompart. Két kilométer széles, kellemesen lankás öblöt képzeljünk el, ahol puha a homok, nyugodtan hátrahagyhatjuk az úszócipőket.

Éttermek, büfék, kirándulóhelyek… minden, amire csak szükség van egy jó vakációhoz.

4.     Nin

Az 5 legjobb gyerekbarát tengerpart Horvátországban

Horvátországnak nagyjából már a közepe felé járunk: Zadartól tizenöt kilométerre. Egy kis településről van szó, gyönyörű, szigetre épült óvárossal, amibe egy apró hídon tudunk bemenni.

Számos homokos strand található ezen a környéken. A víz itt lassan mélyül, a közeli kisváros pedig nagyon nyugodt, itt nem kell félnünk attól, hogy esti bulik zavarják meg a pihenésünket. A közelben található a Kornati Nemzeti Park, ami nagyobb gyerekeknek is élvezetes. Hajós programokra pedig bármikor befizethetünk.

5.     Cres

Az 5 legjobb gyerekbarát tengerpart Horvátországban

Adria legnagyobb szigete, amit Velence kis testvérének is neveznek. Nincs nagy zsúfoltság, ezért kellemes pihenhetünk családostul. Itt nemcsak strandolni lehet, de búvárkodni is, vagy felfedezni a környékbeli kisebb szigeteket. Ha pedig kis történelmet is tanítanánk a gyerekeknek, akkor innen könnyen el tudjuk vinni őket Splitbe és Dubrovnikba. Előbbi közelében találhatjuk Bacvice strandot, ahol homokos és sziklás partrészeket is találunk, a víz minősége pedig tökéletes, nem véletlenül kapta meg a Kék Zászló minősítést.