Kisgyerek

Melyik a legbiztonságosabb úszógumi a gyerekeknek?

A vízparti időtöltés a szülőknek nem olyan felhőtlen élmény, mint a gyerekeknek, amíg nem találják meg a megfelelő eszközt ahhoz, hogy biztonságban tudják a kicsit. Segítünk választani!
2021. Június 19.
Az úszógumi, a karúszó és az úszómellény használata mellett is nagyon fontos, hogy odafigyelj a kicsire! (Fotó: Getty Images)

Azok a gyerekek, akik imádják a vizet, az esetek többségében veszélyérzet nélkül vetik magukat a hullámok közé, ami sok aggodalommal töltött percet okoz a szülőknek. Amíg a kicsik nem tanulnak meg úszni, mindenképp érdemes valamilyen biztonságot nyújtó eszközt is használni a kiemelt szülői felügyelet mellett (és semmiképp sem helyett!) Mutatunk néhány megoldást, ami jól jöhet strandoláshoz, vízparti nyaraláshoz

Amint a gyerekek vízpartra teszik a lábukat, lelkesen rohannának csobbanni, mit sem törődve a vízbiztonsággal és a megfelelő fényvédelemmel – ez mind a szülő “baja”. A káros napsugárzástól viszonylag egyszerűen megvédhetjük a kicsiket a kifejezetten nekik készült, magas faktorszámú fényvédőkkel vagy úszóruhákkal, az úszógumi, a karúszó vagy az úszómellény kérdése viszont több fejtörést okozhat. Amíg a gyerekek nem tudnak úszni, mindenképp érdemes ezekkel felszerelkezni, sőt sokszor még az úszni tudó gyerekeknek is jól jön, amíg nem érzik magukat teljes biztonságban. Mikor melyiket érdemes választani a gondtalan pancsolásért?

Összességében mindegyikről elmondható, hogy praktikus, ráadásul rendkívül sokféle változatban kapható, így akármelyik mellett döntesz, biztos, hogy megtaláljátok a leginkább kedvetekre valót. Bár nagyobb játékboltokban és szupermarketekben is árulnak ilyen eszközöket a strandkellékek között, sokak szerint szerencsésebb sportáruházban beszerezni, ahol nem csak a biztonságot nyújtó úszógumival, karúszóval vagy úszómellénnyel gazdagodtok, hanem szakszerű segítséget nyújtanak a kiválasztáshoz és hasznos tanácsokkal is ellátnak. 

Megkönnyíti a döntést, ha a gyerek életkorára alapozol: 6 hónapos korukig felfújható kishajóban vagy a szülők karjában érzik magukat a legnagyobb biztonságban, de ilyen pici korban még a babamedence is jó döntés, felügyelet mellett. 6 hónapos kortól 2.5-3 éves korukig a gyerekek előszeretettel használják az úszógumikat, amik között “beleülős” változatot is kapni, ez a félősebb gyerekeknek (és aggodalmaskodóbb szülőknek) nagyobb biztonságot adhat, akár strandok vagy uszodák medencéjében, akár természetes vízben lubickoltok.

Az úszógumi stabilitást ad a gyerekeknek, és azokat is bátrabbá teheti, akik tartanak a víztől. Tökéletes eszköz tehát arra, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a vízzel. Az úszógumi ott is fenntartja őket, ahol nem ér le a lábuk, ami nagyon sokat számít, hogy biztonságban érezzék magukat. A vásárlásnál figyelmesen nézd meg a méretet, hogy kényelmes legyen a kicsinek: a túl szoros hamar elveheti a kedvüket a fürdőzéstől, a túl nagy pedig nem látja el azt a feladatot, ami miatt beszerzed. 

2.5-3 éves kor körül a gyerekek általában “kinövik az úszógumit”, nem is feltétlenül fizikailag, hanem azért, mert már “babásnak” érzik. Ilyenkor érdemes áttérni a karúszókra, amelyek nagyobb szabadságot adnak a gyerekeknek, amire szükségük is van, ha már otthonosan mozognak a vízben. Karúszót viselve elkezdhetik próbálgatni az úszáshoz hasonló mozdulatokat, és ha ügyesek, a vízre is fel tudnak feküdni vele.

Nagycsoportos kor után a gyerekeknek már a karúszó is kicsi, kényelmetlen és “kínos” lehet. Ha a gyerek nagyobbra nőtt – magasabb vagy nagyobb a súlya az átlagnál – szoros lehet neki a karúszó, ilyenkor semmiképp nem szabad erőltetni a karúszó viseletét már csak azért sem, mert egy bizonyos súly felett nem fogja fenntartani a gyereket. Ha még nem tud úszni és szüksége van valamilyen kiegészítőre, amivel nagyobb biztonságban érezheti magát, jól jön az úszóöv vagy az úszómellény, ami egy mentőmellényhez hasonlít leginkább. Soha ne felejtsd el, hogy a legfontosabb, hogy egy percre se téveszd szem elől a gyerekeket, mert a legnagyobb biztonságot a szülői felügyelet adja nekik!