Gyerek

Az influenza lappangási ideje

A fertőzéstől számított néhány óráig, de akár 1-2 napig is "rejtve" maradhat a betegség.
2017. Október 17.

Az influenza lappangási ideje

Az influenza vírusos megbetegedés, melynek lappangási ideje a fertőzéstől számítva néhány óra, de akár 1-2 nap is lehet. Ez azt jelenti, hogy a kórokozó a szervezetbe már bejutott, de még nem jelentkeznek az illetőnél az első tünetek. Ez alatt az idő alatt azonban a fertőzött személy ugyanúgy továbbadhatja a fertőzést. A lappangási idő alatt a szervezetbe jutó kórokozók gyors szaporodásnak indulnak, és ezzel együtt megindul a szervezet védekezése is. Ha ez nem elég hatékony, akkor jelennek meg az első tünetek.

Az influenza vírus cseppfertőzéssel terjed, és kezdetben a légúti tünetek helyett inkább magas láz, levertség, fejfájás, rossz közérzet és végtagfájdalom jellemző, a szárazból hurutossá váló köhögés, torokfájás, orrfolyásos tünetek csak később jelentkeznek. Gyerekkorban előfordulhat hányinger, hányás, sőt olykor hasmenés is.

Szerencsére egy héttel a betegség kezdete után már kicsi az esély a továbbfertőzésre, annak ellenére, hogy a köhögés akár hetekig is eltarthat. A megelőzésben a(z évente ismételt) védőoltás mellett a gyakori kézmosás, az arc- és orrpiszkálás kerülése, sok gyümölcs- és zöldség fogyasztása, valamint a fokozott C-vitamin-bevitel is fontos szerepet játszik. Amennyiben a védőoltás mellett döntünk, lényeges, hogy azt az influenzaszezon előtt 1-3 hónappal be kell adatni, ugyanis a vírussal szembeni ellenállóképesség körülbelül 2 hét alatt alakul ki.

Kapcsolódó cikkeink: