Gyerek

Az influenza szövődményei

Lassan-lassan itt a tavasz, de egyelőre még sok családban küszködnek az influenzával vagy annak szövődményeivel. Idén talán a megszokottnál is makacsabbak a betegségek. Mire figyeljünk, milyen szövődményei lehetnek az influenzának?
2015. Március 11.

Az influenza szövődményeit meg lehet előzni!

Minden korosztályban, de különösen a gyermekeknél fontos, hogy megfelelően és alaposan “kikezeljük” az influenzáját, mert a szövődmények veszélyesek lehetnek, ráadásul hosszú ideig el is húzódhatnak.

Sokszor az is nehézséget jelenthet, hogy egy megfázást vagy influenzát megkülönböztessenek a szülők, főként, ha olyan pici gyermek betegszik meg, aki még beszélni sem tud, így a tünetek sem mindig egyértelműek. Minden esetben fontos azonban, hogy komolyan vegyük a jeleket, mert egy nem megfelelően kezelt influenza súlyos szövődményekkel járhat, ami hosszú hetekre megbetegítheti még a gyereket.

Az egyik lehetséges és gyakori szövődmény a gyermekeknél középfülgyulladás. A betegség akkor alakulhat ki, ha a melléküregek nem tudnak rendesen kiürülni, így a kórokozóknak lehetőségük van megtelepedni a középfül járataiban. A betegség többnyire jól felismerhető, jellegzetes tünetekkel jelentkezik (a dobhártya gyulladt, piros, ezt az orvosi vizsgálat során fültükrözéssel állapítható meg), komoly fájdalomérzettel kísérve. Az is előfordulhat, hogy a betegséget hányás vagy hasmenés kíséri. Fontos, hogy a betegséget megfelelő orvosi kontroll mellett kikezeljék, mert ha nem ez történik, akkor továbbterjedhet. A gyulladt fület nem érheti víz, ezért a gyerek mosdatásánál figyelni kell erre is.

Szintén súlyos szövődménye lehet az influenzás megbetegedésnek a tüdőgyulladás. Mivel az influenzától legyengült szervezetet kevésbé tud ellenállni a bakteriális fertőzéseknek, így fontos, hogy körültekintőek legyünk. A tüdőgyulladás többnyire köhögéssel, fulladásos tünetekkel, mellkasi fájdalommal jelentkezik, de hányás és láz is kísérheti a betegséget. A gyerekek levertek, étvágytalanok lehetnek, többnyire rossz közérzetük is van.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a panaszokkal, és a megfelelő gyógyszerek mellett ágyban kell tölteni a gyógyulás napjait, heteit. A szülőknek arra is figyelni kell, hogy a beteg gyermek megfelelő – ez esetben fokozott mennyiségű – folyadékot vigyen be a szervezetébe.

Kísérheti az influenzás megbetegedést hörghurut is. A gyermekek szervezetében könnyebben terjed a betegség, így egy hörghurut akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Ha sok hörgőt érint a betegség, akkor nehézlégzést okoz a gyermekeknél, így nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor mielőbb orvoshoz forduljunk. A köhögés mellett lázzal is számolni kell ilyen megbetegedések esetén. Ahogy a többi betegség esetében, úgy itt is a lázcsillapítás és a gyógyszerek megfelelő szedése mellett nagyon fontos a folyadékpótlás. A kezelés során fontos a köhögés csillapítása és a köpetürítés megkönnyítése is.

A gyerekeknél – főként ha a gyermek asztmás – az influenza szövődményeként az asztmás tünetek is felerősödhetnek, nehézlégzéssel, fulladással, köhögéssel. Nagyon fontos, hogy a jelentkező tüneteket minden esetben vegyük komolyan és mielőbb forduljunk orvoshoz a beteg gyermekkel.

Kapcsolódó cikkek influenza témában: