Gyerek

Családi pótlék 2015: milyen feltételekkel és mennyi jár?

A családi pótlék havi összege sok család számára fontos havi bevétel. Ugyanakkor feltételei is vannak, hogy egy család ezt hónapról-hónapra megkapja. Feltételek, igénylés módja.
2015. Február 04.

A havonta érkező családi pótlék az igénylő családok számára fontos időről-időre kalkulálható bevétel. Ugyanakkor a jogalkotó szándéka szerint fontos, hogy ne csak juttatás legyen, de feltételeket is rendeljenek az utalásához. Eszerint a családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, utóbbi azt követően kerülhet a családi kasszába.

Fontos információ, hogy 2015. január 1-től a nevelési támogatást óvodalátogatáshoz kötik és 20 igazolatlan nap esetén felfüggesztik annak utalását. Az iskoláztatási támogatás is hasonlóan szigorú feltételekkel adott, eszerint amennyiben a tanköteles gyermeknek 50 igazolatlan óránál többje van, akkor – az előző esethez hasonlóan – felfüggesztik a családi pótlék utalását.

A családi pótlékot 2015. április 1.óta NEM a Magyar Államkincstártól, hanem a helyileg illetékes kormányablaknál kell igényelni. A gyermeket nevelő szülők közül csak az egyik kérelmezheti, egy erre rendelt igénylőlap benyújtásával. Amennyiben jogosult a családi pótlékra, úgy azt az igénylés napjával kapja majd meg, de visszamenőleg csak két hónapra igényelhetik a gyermeket nevelők.

A családi pótlék igénylésére jogosult vér szerinti szülők mellett az örökbefogadó szülő, nevelőszülő, gyám és az a lehetséges jövőbeli szülő, aki a gyereket örökbe fogja fogadni. Ezen felül a támogatást igényelheti a gyermekotthon vezetője/szociális intézet vezetője és a 18. életévét betöltő súlyosan beteg/fogyatékos személy. Az iskoláztatási támogatásra esetében is hasonló a helyzet.

Külföldön tanuló diákok kapcsán gyakran felmerül az a kérdés is a szülők igénylése kapcsán, hogy egy gyerek mikor számít saját háztartásban neveltnek. Fontos: az átmeneti jelleggel külföldön tartózkodó gyermek után is jár a családi pótlék. Ugyanakkor azt is érdemes fejben tartani, hogy az iskoláztatási támogatás nem jár a végtelenségig, maximum a közoktatásban tanuló gyermek 20 éves koráig (egészen pontosan annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben betöltötte a 20. életévét). Tehát nem feltétlenül számolhatnak a szülők az oktatás teljes időszaka alatt a családi pótlékkal. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy bár egy 21 éves tanuló gyermek után már nem jár a támogatás, de a gyermekek számába beleszámít, vagy ha három gyermek él a szülőkkel egy háztartásban, akkor ugyan csak kettő után kaphatnak családi pótlékot, de a magasabb összeget (mintha 3 gyermekre számolnák a juttatást).

Nézzük az összegeket, mikor mennyi jár:

  • egy gyermek után a család 12 200 forintot kap,
  • míg ha a gyermeket egyedülálló szülő neveli, akkor ez az összeg 13 700.
  • Két gyermeket nevelő családban gyermekenként 13 300 forinttal számolhatnak,
  • míg a két gyermeket egyedül nevelő szülő 14 800 forinttal, szintén gyermekenként.
  • Három vagy több gyermekes családoknál már gyerekenként 16 000 forint jár,
  • ez az összeg pedig 1000 forinttal magasabb, vagyis 17 ezer forint egyedülálló szülő esetén.
  • Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint családi pótlék jár,
  • egyedülálló szülőnek pedig 25 900 forint.