Gyerek

Dietetikusok: halloweenkor így adj édességet a gyereknek

Az édességfogyasztásról ad tanácsot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), kapcsolódva a halloween ünnephez, de nyugodtan vehetjük általános iránymutatásnak a hétköznapokhoz vagy a közelgő adventhez, karácsonyhoz.
2023. Október 30.
Halloweenkor gyerekek édességnek örülnek
Kép: Getty Images

Magyarországon is egyre népszerűbb a halloween, amikor a gyerekek sok édességet kapnak (hiszen ez is az ünnep lényege). Ehhez kapcsolódva az MDOSZ az édességfogyasztás néhány nagyon fontos pontjára hívják fel a figyelmet Facebook-posztjukban. A szülői tudatos döntés azt jelenti a dietetikusok szerint, hogy:

  • Fontos, hogy ne démonizáljuk az édességfogyasztást, és ne jutalomként tekintsenek rá a gyerekek. Az egészséges táplálkozás elvei szerint csekély mennyiségben ugyan, de belefér egy-egy édes falat is.
  • Építsük be a napi étkezési rutinba, és húzzuk meg a határokat. Beszéljük meg, hogy az ilyenkor összegyűjtött édességet egy arra kijelölt tartóban tároljuk, és étkezés után, desszertként adjunk belőle a gyereknek.
  • Az édesség ne legyen az étkezés utáni jutalom, vagy zsarolás tárgya, egyszerűen legyen az étkezés része. Beszéljük meg előre a gyerekünkkel, hogy választhat 1-2 kisebb darab édességet, és ezeket a főétkezés alkalmával meg fogja kapni. Tartsuk is be, amit megígértünk.